Elämänkokemus on opettanut sen, että hyviä jaksoja seuraa huonompi – tai kuten nykyään kuuluu sanoa: haasteellisempi, ja sen jälkeen seuraa taas nousukausi, kultainen ajanjakso, jolloin tuntuu onnistuvan. Että kaikki on hallinnassa, arjen pyöritys kaikkinensa sekä oma mieliala. On kuin olisin järjestyspoliisi, joka tyynesti ohjaa ihmisiä pois onnettomuuspaikalta: täällä ei ole mitään nähtävää.

Joskus nuorempana, kun musta aallokonpohja-aika tuntui vain jatkuvan ja jatkuvan, en uskonut kokeneempia, jotka sanoivat, että kyllä se siitä. Aallonpohjia tulee, mutta niiden välinen aika vain pitenee ja pitenee, kunnes aallonharjat voittavat aallonpohjat ajalliselta pituudeltaan.

Ja niin kävi. Aikaa siihen meni, mutta viisaus kävi toteen ja muuttui omaksi elämänkokemukseksi. Nyt voin lohduttaa samassa tilanteessa soutavaa samoin sanoin, vaikka tiedän, ettei hän usko sanojani, ei vielä, kun mustuus on pahimmillaan ja elämä on yhtä tervassa huopaamista. Mutta sitten, kun aikaa kuluu, ja hän voi paremmin, hän muistaa kyllä sanani ja toivottavasti kertoo ne taas eteenpäin niitä tarvitsevalle:

Kyllä se siitä. Sinä selviät.

Halaus.