Suomalais-italialainen yksityisetsivä Arianna pöyhii helteisen pikkukaupungin seurapiirejä selvittäessään nuoren amerikkalaisnaisen murhaa. Arianna on myös contessa ja leski. Ja rikas ja kaunis. Miehiä pörrää hänen ympärillään, mutta onko joku heistä murhaaja?

Vera Vala tuo esikoisteoksessaan dekkaripiireihin uuden etsivän ja miljöön. Paahteisen maiseman osaa kuvitella mielessään, ja pitkään Italiassa asuneena Vala osaa kuvata sikäläistä elämänmenoa osuvasti. Ruokakulttuuri tulee myös tutuksi, kuten myös etruskien historia.

Juoni on aika perinteinen; epäiltyjä ja vihjeitä ripotellaan sopivasti matkan varrelle. Lopputulos ei yllätä, vaikken osannut arvata murhaajaa. Kirja etenee tasapaksusti, eikä lopussa juuri ole huipennusta. Lisäksi kirjassa on niin paljon yksityiskohtia, että lukukokemus oli puuduttava. Vähän kuin olisi lukenut elokuvan litterointia.

Silti kirjassa on paljon kehuttavaa. Miljöö ja henkilöt ovat nautittavia. Ja mielenkiintoa nostattaa myös päähenkilön menneisyys, jolla lukija koukuttuu odottamaan seuraavaa kirjaa ja lisätietoa Ariannasta. Valaltahan on tämän kirjan jälkeen ilmestynyt kaksi muutakin dekkaria, viimeisin tänä syksynä. Jos nämä teokset ovat vähemmän raportinomaisia ja informatiivisia, niihin tutustuu mielellään.

Vera Vala: Kuolema sypressin varjossa. Gummerus 2012. 361 sivua.

Vera Vala esittelee uuden yksityisetsivän, Arianna de Bellisin.

Vera Vala esittelee uuden yksityisetsivän, Arianna de Bellisin.