Avainsanat

, ,

Tästä kirjasta olin kuullut kehuja ennakkoon, joten odotukset olivat korkealla. En pettynyt: kirja ylitti odotukseni. Jotain osasin uumoilla tarinasta lukiessani toisten blogistien tai kriitikoiden arvioita, mutta niin vain Morton yllätti. En ollut lukenut hänen aikaisempia teoksia, mutta ilmeisesti hän on aikaisemminkin käyttänyt eri aikakausissa polveilevaa tarinankerrontatekniikkaa. Minua tyyli ei häirinnyt, sillä Mortonilla pysyy juonenlangat hyvin hyppysissä.

Tarinaa kerrotaan useiden eri silmäparien kautta, eri aikoina ja eri mantereilla. Morton ei aliarvioi lukijaa, mutta härnää kylläkin heittelemällä vihjeitä ja harhautuksia mysteerin ratkaisemiseksi. Vaikka kirja ei ole dekkari, on se silti paras lukemani mysteeri aikoihin. Kirjan alussa pieni, nelivuotias tyttö istuu unohdettuna laivalaiturille 1910-luvun Australiassa. Kuka, miksi ja miten ovat avainkysymyksiä, joiden ympärille henkilöt punoutuvat läpi aikakausien. Identiteetin peilautuminen ympäristöönsä mietityttää, ja se, että kuka saa määrittää kenenkin identiteetin. Ja kohtalon.

Kirja on runsas sekä sisällöltään että sivuiltaan, joita on 670. Eri puutarhat ovat mukana läpi kirjan miljöinä jopa siinä määrin, että se hylätty puutarha voisi olla yksi henkilöistä. Puutarha, jonka aromit helle saa aukeamaan, vaikka varjojen viileys näykkäisikin nilkkoja, ja jonka rehevä, hedelmällisyyttä lupaileva tuoksu kätkee allensa vihjeen lahosta. Kate Morton: Hylätty puutarha. Bazar, 2014. 670 sivua.

Kate Mortonin Hylätty puutarha imaisee mukaansa sokkeloon, jonka toisessa päässä odottaa unohdettu ja salattu ratkaisu mysteeriin.

Kate Mortonin Hylätty puutarha imaisee mukaansa sokkeloon, jonka toisessa päässä odottaa unohdettu ja salattu ratkaisu mysteeriin.