Avainsanat

, , , , ,

Tulista ja maukasta!

Tulista ja maukasta!

Olen ravintoloissa syödessäni ihastellut paholaisenhilloa. Se on tomaatti-paprika -hilloa, vähän kuin salsaa, mutta makeaa. Muistuttaa myös sweet thai chili-kastiketta. Lähdin etsimään netistä reseptiä, josta selviäisi sekoitussuhteet. Perusresepti onkin Dansukkerin. Muokkasin sitä vain hieman.

Tällä ohjeella hilloa tulee n. 9-10 pilttipurkillista. Työvaiheista sen verran, että ensin kannattaa pilkkoa ainekse,t ja jos teet oikeista tomaateista, kaltata ne ensin. Purkit kannattaa pestä huolellisesti, laittaa pellille kylmään uuniin ja lämmittää uuni 100 asteeseen samaan aikaan kun alkaa keitellä kasviksia. Purkkien korkkeja voi samanaikaisesti desinfioida kiehuvassa vedessä. Hillo purkitetaan kuumiin purkkeihin ja kansi päälle.

Ja varoitus chileistä, jos ei ole tottunut niitä käsittelemään! Käsittelin chilejä ensimmäistä kertaa vuonna miekka ja kivi kansalaisopiston kurssilla. Opettaja neuvoi leikkaamaan ja riipimään siemenet veitsellä juoksevan veden alla. Ja mitä minä tein? Katsottuani hetken muiden tuhertamista leikkasin chilit ilman vettä ja iloisesti käsin riivin siemenet onnitellen itseäni loistavasta keksinnöstä. Arvaattekin varmaan mitä siitä seurasi. Kädet turposivat, niihin sattui kamalasti ja niitä poltteli. Söin särkylääkettä ja antihistamiinia, vuorotellen valutin käsille kylmää vettä ja laitoin kosteusvoidetta. Älkää tehkö perässä! Tästä on olemassa pari vaikuttavampaakin versiota, kuten silmien hierominen ja – tämä koskettanee eniten miehiä – pissalla käynti ennen käsienpesua… Auts!

Näistä lähtee paholaisenhillo kehkeytymään. Tomaattimurska on jo kattilassa.

Näistä lähtee paholaisenhillo kehkeytymään. Tomaattimurska on jo kattilassa.

Loistavat apurit! Toinen pilkkoo pieneksi silpuksi, toiset suojaavat käsiä chililtä.

Loistavat apurit! Toinen pilkkoo pieneksi silpuksi, toiset suojaavat käsiä chililtä.

Paholaisenhillo (gluteeniton, laktoositon, tulinen)

800-1000 g tomaattimurskaa tai 1-1,5 kg tomaatteja

2 punaista paprikaa

1-2 sipulia

4 punaista chiliä (ja mahdollisesti yksi tulinen chili)

4 valkosipulin kynttä (tai enemmän, maun mukaan)

suolaa

mustapippuria

tuoretta basilikaa

1/2 dl omenaviinietikkaa

1 pkt Hillo-marmeladisokeria

Näyttää raakanakin herkulliselta!

Näyttää kypsentämättömänäkin herkulliselta!

1. Pilko paprikat, sipulit, valkosipulit ja chilit pieniksi paloiksi ja laita kattilaan. Kumoa tomaattimurska sekaan. Lisää mausteet. Anna porista 30-40 minuuttia.

2. Lisää etikka ja sokeri joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua vielä 5-10 minuuttia.

3. Lusikoi kuumiin purkkeihin ja laita kannet kiinni.

4. Säilytä viileässä.