Avainsanat

, , , , ,

Paahdettu ankka suoraan uunista. A vot!

Paahdettu ankka suoraan uunista. A vot!

Innoitus tähän reseptiin tuli yksinkertaisesti siitä, kun selasin mainoksia ja huomasin saksalaisen kaupan ankkatarjouksen. Koska en ollut sitä aikaisemmin koskaan tehnyt, syönyt kyllä, päätin kokeilla. Pohjatöinä selasin taas reseptejä ja mietin, millaisen version itse tekisin. Oli Pekingin ankkaa ja Nigellan ankkaa ja ties mitä muuta. Päätin sitten tehdä Palokan ankkaa oman reseptini ja kokkauspaikan mukaan.

Sulatin ankkaa pari vuorokautta jääkaapissa. Sitten nostin sen muutama tuntia aiemmin huoneenlämpöön. Huuhtelin linnun, taputtelin sen kuivaksi ja otin pois sisälmyspussin. Saksankaupassa ne ovat mukana muovipussiin käärittynä. Kun en osannut tällä erää niillä mitään tehdä, laitoin ne pois. Kun sisuskalut ovat pois, käsin pystyy kyllä hieromaan mausteita sisäpintaankin. Itselleni tulvi mieleen näkömuistoja tv-maailmasta, muun muassa siitä, kun Frendit-sarjan Monican pää juuttui kalkkunan sisään…

Monissa resepteissä ankka täytetään hedelmillä. Meillä ei kukaan innostunut siitä ajatuksesta, joten tein täytteeksi sipuli-palsternakka-punajuuri -sekoituksen, jonka maustoin suolalla ja hunajalla. Pintaan hieroin yltäpäältä sitruunanmehua, suolaa, viispippuria, inkivääriä ja rosmariinia. Viispippurin korianteri ja tuo inkivääri olivat kumarrukseni Kauko-Itään.

Lisukkeeksi (ankan sisällä kypsyvien juuresten lisäksi) tein uunilohkoperunoita ja kastiketta paistoliemestä. Niiden ohje on alimmaisena.

Ankka odottaa sidottuna, täytettynä ja maustettuna uuniin menoa.

Ankka odottaa sidottuna, täytettynä ja maustettuna uuniin menoa.

Paahdettua ankkaa á la Palokka (gluteeniton, laktoositon)

2,4 kg kokonainen ankka (ilman sisälmyksiä)

1 sitruuna

1 sipuli

1 palsternakka

1 punajuuri

suolaa

hunajaa

viispippuria tai -maustetta

inkivääriä

kastikesuurusta paistoliemen kastikkeeksi valmistamiseen (huom! Maizenan suuruksissa on laktoosia)

1. Ota ankka sulamaan jääkaappiin kahta vuorokautta aiemmin. Nosta se huoneen lämpöön muutamaa tuntia aiemmin. Huuhtele ylhäältä alaspäin, sitten taputtele kuivaksi.

2. Pilko juurekset ja kasvikset. Sekoita ne kulhossa hunajan ja suolan kanssa. Täytä ankka seoksella ja sido ankka, jotta täyte pysyy sisällä. Hiero suolaa ja mausteita ankan pintaan. Asettele ritilä uunipannun päälle ja kaada uunipannuun vettä. Laita ankka ritilälle ja työnnä uuniin.

3. Paista 170 asteessa nelisen tuntia. Tarkista välillä, että uunipannulla on vettä. Vesihöyry rapeuttaa ankan nahkaa. Neljän tunninjälkeen voit tarvittaessa valella ankkaa, sitten nosta uunin lämpötilä 225 asteeseen vartiksi.

4. Nosta ankka lepäämään leikkuulaudalle kun valmistat paistoliemestä kastiketta ja kypsennät lohkoperunat. Kun ne ovat valmiit, leikkaa paistonarut irti, lusikoi juurekset kulhoon ja riivi lihat kahdella haarukalla tarjoilulautaselle.

Uunilohkoperunat

1. Pese ja lohko kuorimattomia perunoita sopiva määrä. Sekoita ne kulhossa ruokaöljyn ja suolan kanssa, ripottele sitten pellille.

2. Paista 225 asteessa lohkojen koosta riippuen 20-30 minuuttia.

Kastike paistoliemestä

1. Siivilöi paistoliemi uunipannulta kattilaan. Kuumenna ja suurusta. Lisää mausteita tai esimerkiksi pippurikermaa, kunnes kastike on suun mukaista.