Avainsanat

, , , ,

Marisha Rasi-Koskisen novellikokoelma Vaaleanpunainen meri on väkevä lukukokemus.

Marisha Rasi-Koskisen novellikokoelma Vaaleanpunainen meri on väkevä lukukokemus.

Olen vaikuttunut. Marisha Rasi-Koskisen tuore novellikokoelma yllättää. Novellien kieli ahmaisee mukaansa ja vyöryttää päälle tunne- ja mielleyhtymiä. Ne herättävät väkeviä tunteita, joita ei oikein pääse pakoon edes kirjan kansia sulkemalla. Tekstit ovat moniulotteisia ja pitävät otteessaan. Vaikka Rasi-Koskinen kirjoittaa Taideproosaa isolla T-kirjaimella, eivät novellit ole ulkokultaisia tai vaikeasti lähestyttäviä. Päinvastoin.

Novelleissa on aiheena isät ja lapset, teemoina valinnat, kohtaamiset ja kohtamattomuudet. Välillä on vaikea nimetä syyllisiä ja syyttömiä, vaikka ensireaktiona haluaisi tuomita. Vaikka monet tekstit ovat kauneuden lisäksi hyvin synkkiä, mukana on myös kepeyttäkin. Yllätyksiäkin on luvassa, jopa maagisen realismin suhteen. Nitkahdukset elämässä ja ajassa eivät ole kuitenkaan päälleliimattuja tai korostetun outoja. Ne ovat enemmänkin murrettuja sävyjä päävärien päällä. Suosittelen kokoelmaa vahvahermoisille.

Marisha Rasi-Koskinen: Vaaleanpunainen meri. 197 sivua. Wsoy, 2014.