Avainsanat

, , , , ,

Tämä lapsuuteni herkku palasi ruokapöytäämme, mutta tällä kertaa gluteenittomana. Mieheni oli toivonut tätä jo useamman kerran, joten päätin tarttua haasteeseen. Perusohje ei ole minun, vaan ahkeran ja ihanan gluteenittoman leipojan Helkan. Hänen Pörden keittiössä-blogiinsa kannattaa muutenkin tutustua, jos gluteeniton leivonta kiinnostaa. Tein tähän ohjeeseen vain pieniä muutoksia, jotta piirakasta tuli ”suun mukainen”. Tällä ohjeella tulee kokonainen pellillinen. Osan voi pakastaa ja sulattaa myöhemmin näppäräksi vierasvaraksi tai omaksi iltapalaksi.

Jauheliha-riisi -piirakka (gluteeniton, laktoositon)

500g laktoositonta voita tai margariinia

500g laktoositonta rahkaa

8 dl gluteenitonta jauhoseosta

2 dl tattarijauhoa

2 tl leivinjauhetta.

1-2 kananmunaa voiteluun

Sekoita rahka pehmeän voin tai margariinin joukkoon. Lisää jauhoseos, johon on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita taikina yleiskoneella tasaiseksi. Anna taikinan kovettua viileässä.

Täyte:

5-6 dl valmiiksi keitettyä riisiä

800 g naudan jauhelihaa

3 keitettyä kananmunaa

1-2 sipulia

musta- ja /tai valkopippuria

1 lihaliemikuutio (Knorr on gluteeniton)

oliiviöljyä paistamiseen

1.  Keitä riisit ja kananmunat kypsiksi. Pilko sipulit samanaikaisesti. Kuullota sipuleita tilkassa öljyä ja lisää jauheliha. Sen ruskistuttua lisää lihaliemikuutio ja mausteet. Sekoita kulhossa haarukalla hienonnetut kananmunat, riisi ja maustettu jauheliha-sipuliseos.

2. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

3. Ota taikina viileästä. Jos kauliminen onnistuu, kauli puolet taikinasta levyksi leivinpaperin päällä. Jos kauliminen ei onnistu, taputtele taikina litteäksi jauhotetuin käsin. Levitä täyte taikinan päälle niin, että jokaisesta reunasta jää noin 2 cm ilman täytettä.

4. Kauli taikinan toinen puoli levyksi ja nosta päälle. Jos kauliminen ei onnistu, painele taikina jauhotetuin käsin kanneksi. Nipistele reunat yhteen. Jos kauliminen onnistui, voit tehdä jäljelle jääneestä taikinasta koristekuvioita piirakan päälle. Se onnistuu myös sormin taiteilemalla.

5. Voitele piirakan pinta kananmunalla. Helkan niksi on lisätä siihen tilkka vettä voitelun helpottamiseksi.

6. Paista 225 asteessa noin 20-25 min.

Ei ihan Hercules! Silti parikymmentä vuotta vanha Kenwood hoitaa homman.

Ei ihan Hercules! Silti parikymmentä vuotta vanha Kenwood hoitaa homman.

Ihanaa saada makumuisto takaisin - gluteenittomana!

– Ihanaa saada makumuisto takaisin!