Avainsanat

, , , , , ,

Lapsille sopivat vanilja-kaakao- ja aikuisempaan makuun sopivat vanilja-kermalikööri -täytekeksit.

Lapsille soveltuvat vanilja-kaakao- ja aikuisempaan makuun sopivat vanilja-kermalikööri -täytekeksit.

Itävaltalainen inspiraatio. Näihin alkusointuihin tiivistyy näiden herkullisten keksien tarina ja resepti. Alkuperäisen ohjeen jakoi Johanna Itävallasta Facebookin Keliakia-ryhmässä ja sain häneltä luvan julkaista reseptin, tosin hieman muokattuna, täälläkin. Johanna kertoi, että Itävallassa keksien tekeminen on jouluperinne. Siellä ei ole samanlaista vanhaa jouluruokaperinnettä kuin Suomessa, joten perheenemännät leipovat kilvan keksejä, loihtivat mitä ihmeellisimpiä taideteoksia ja parhaat sorvaavat joka joulu useita kymmeniä eri keksilajeja. Tämä ohje on versio vanhasta, perinteikkäästä itävaltalaisesta munaliköörikeksien reseptistä.

Sekä lasten että aikuisten kekseissä on muuten sama pohja, paitsi että lasten keksitaikinaan on lisätty kaakaojauhoa sekä maun että erotettavuuden vuoksi. Taikinan kermaliköörin voi korvata tavallisella kermalla, mutta alkoholi haihtuu kuumennettaessa pois, jolloin jäljelle jää vain aavistus kermaliköörin mausta. Taikinasta saa myös laktoosittoman käyttämällä laktoositonta kermaa, sillä kermaliköörissähän on laktoosia. Tämän voi kiertää, myös eri makua halutessaan vaikka sitrus-, manteli- tai marjaliköörillä.

Keksitaikina:

400g gluteenitonta jauhoseosta

30g kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

1 tl ksantaania

2-4 tl vaniljasokeria

2 rkl kermalikööriä tai laktoositonta kermaa

2 munaa

160g tomusokeria

200g pehmeää voita

Täytevaihtoehto 1:

1 pkt vaniljavanukasjauhetta (Blå Band on ainesosiltaan gluteeniton ja vähälaktoosinen)

0,4-0,5 dl kermalikööriä

2 dl (laktoositonta) maitoa

4-5 tl voita (jos käytät Blå Bandia, jota ei kuumenneta, sulata voi)

tomusokeria, vaniljaa tai vaniljasokeria maun mukaan

Täytevaihtoehto 2 eli vaniljakreemi:

4 dl (laktoositonta) maitoa
1 vaniljatangon siemenet
4 keltuaista
100 g vaniljasokeria
30 g perunajauhoa tai maissitärkkelystä
2 tl psylliumia
1 rkl voita

1. Sekoita (yleiskoneen) kulhossa keksitaikinan jauhot, leivinjauhe ja ksantaani. Lisää muut aineet kaakaojauhetta lukuunottamatta ohjeen järjestyksessä. Vaivaa yleiskoneella tasaiseksi massaksi. Jaa taikina puoliksi, lisää toiseen puolikkaaseen kaakaojauhe ja anna koneen sekoittaa taikinaan. Laita kumpikin taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.

2. Tee sillä välin täyte valmiiksi jääkaappiin odottamaan vuoroaan. Ensimmäisessä täytevaihtoehdossa sekoita (pakkauksessa on kaksi pussia) toisen pussin jauhe maitoon, lisää psyllium, sulatettu voi ja halutessasi tomusokeria. Tämä on lasten keksien täyte. Kun teet toisesta pussista aikuisten keksien täytettä, korvaa osa maidosta kermaliköörillä.

Jos teet vaniljakreemin eli täytevaihtoehto 2:n, laita voita lukuunottamatta kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa paksuuntua, lisää voi. Sillä kreemiin saadaan kiiltoa.

3. Kauli keksitaikinat ohueksi levyiksi ja painele muoteilla keksejä. Yhteen täytekeksiin tarvitaan siis kaksi tavallista keksiä.

3. Paista 175-180 asteessa 5-8 minuuttia riippuen keksien koosta. Meidän tavallista kuumemmassa uunissamme hieman joulupipareita pienemmät keksit kypsyivät kuudessa minuutissa. Anna jäähtyä.

4. Laita jäähtynyttä ja jähmettynyttä täytettä keksien alakansien päälle. Alkoholitonta täytettä lapsille kaakaokeksien väliin ja aikuisille kermalikööritäytettä vaaleiden keksien väliin. Paina kannet varovasti päälle, sillä gluteenittomat keksit ovat hauraita.

5. Koristele haluamallasi tavalla, tomusokerilla tai vaikka suklaasta sulatetuilla raidoilla. Maku on  parhaimmillaan parin päivän kuluttua leipomisesta.

Täytekeksien rakennusaineita. Vaniljatäytteen pohjan voi tehdä valmispakkauksesta tai itse alusta lähtien.

Täytekeksien rakennusaineita. Vaniljatäytteen pohjan voi tehdä valmispakkauksesta tai itse alusta lähtien.