Avainsanat

, , , ,

Katherine Pancolin Mimmit aloittaa uuden trilogian.

Katherine Pancolin Mimmit aloittaa uuden trilogian.

Katherine Pancolin neljäs suomennettu romaani Mimmit jatkaa osin edellisestä trilogiasta tuttujen henkilöhahmojen tarinaa. Mimmeissä mukaan astuu kaksi uutta naista, joista toisella on yllättävä side Pancolin sankarittareen Joséphineen. Mimmeissä Joséphine tyttärineen on kuitenkin taka-alalla.

Pidin paljon ensimmäisestä trilogiasta, vaikka välillä olin tuskastua vuolaaseen tarinankerrontatyyliin. Elämänmakuinen kerronta, verevät hahmot ja pienoinen maaginen realismi ylittivät kuitenkin heikkoudet.

Päätin, etten tutustu ennakkoon Mimmeistä kirjoitettuihin blogeihin tai muihin arvioihin. Olisi kannattanut. Jos olisin tiennyt, että kyseessä on seuraavan trilogian ensimmäinen osa, olisin osannut suhtautua lempeämmin kirjaan. Nyt Joséphinen mukaan ottaminen tyttärineen kirjan alkuun tuntui päälleliimatulta, ikään kuin sillä olisi vain houkuteltu mukaan lukijoita, jotka olivat jo valmiiksi kiintyneitä edellisen trilogian hahmoihin ja haluavat lukea heistä lisää. He ovat kuitenkin mukana vain alussa. Sitten tarinassa hypätään toisiin henkilöihin ja tyystin toiseen ympäristöön.

Tunnelmaltaan Mimmit on paljon synkempi kuin edelliset kirjat. Pancol käsittelee rankkoja aiheita; on pedofiliaa, insestiä, raiskauksia, perhe-, lähisuhde- ja muuta väkivaltaa. Lohduttomuutta, toivottomuutta. Laitonta siirtolaisuutta. Jos kirjalta odottaa edellisten teosten kepeyttä (vaikka niissäkin oli synkähköjä teemoja), pettyy. Kirja loppuukin melko tympeästi. Se, että kirja on uuden trilogian ensimmäinen osa, pelastaa sitä hiukan. Mutta vain hiukan. Mielestäni kirjan markkinointi edellisten kirjojen siivillä menee metsään. Jo nimi Mimmit on liian kepeä. Alkuperäisnimi Muchachas tarkoittaa samaa, joten Pancol itse on nimennyt kirjansa väärin. Hortense ja Zoé ovat mimmejä, mutta Stella, hänen henkilöhistoriansa ja maailmansa ovat valovuosien päässä siitä. En oikein osaa edes kuvitella, että hänestä koskaan kuoriutuisi hänen historiallaan ”mimmi”. Mutta odotellaan nyt trilogian kakkososaa.

Katherine Pancol: Mimmit. 360 sivua. Bazar, 2014.