Avainsanat

, , , , , ,

Sophie Hannahin Nimikirjainmurhat tuovat luettavaksemme uuden Hercule Poirot -mysteerin.

Sophie Hannahin Nimikirjainmurhat tuo nautittavaksemme uuden Hercule Poirot -mysteerin.

Pelkkä kirjailijan tai teoksen nimi ei kerro, mistä tässä kirjassa on oikeasti kyse: uudesta Hercule Poirot-mysteeristä. Kirjan kannessa kuitenkin komeilee Agatha Christien nimi mestarietsivän ohella, Christien nimi jopa suuremmalla fontilla kuin Hannahin nimi.

Mutta tästä tässä kirjasta on oikeastaan kyse. Christien perikunta, joka omistaa tekijänoikeudet mm. Hercule Poirotiin, on vihdoin myöntynyt antamaan oikeuden käyttää mestarisalapoliisin hahmoa uudessa tarinassa. Sophie Hannahille annettiin tämä etuoikeus. En ole lukenut hänen aiempia teoksiaan, mutta nyt täytyy ihan vertailun vuoksi laittaa joku hänen aiemmista romaaneistaan lukulistalle.

Nimikirjainmurhat on pätevä Poirot-kirja. Se ei ole miltään kohdin heikko, vaan monimutkainen juoni pitää otteessaan loppuun saakka. Yllätysratkaisukin löytyy. Poirotilla on uusi ”sidekick”, nuori Scotland Yardin etsivä Catchpool, jota Poirot omien tutkimustensa ohella kouluttaa käyttämään omia harmaita aivosolujaan. Murhia on tapahtunut useita, mutta kuka, ja miksi, onkaan lopulta syyllinen? Saavatko kuolleetkaan levätä tässä myllerryksessä rauhassa?

Hannah on kirjoittanut pätevän pastissin. Kirja on kaikin puolin kunnollinen Poirot-romaani ja olenkin iloinen, ettei hänellä ole ollut tarvetta ”kunnostautua” keksimällä Poirotin hahmoon jotain uutta tai millään tavoin tahrata mestarisalapoliisista muodostunutta kuvaa. Christien perikunta on myös varmasti ollut tarkkana asiassa. Hyvä niin. Loppukiitoksissa Hannah mainitsee siirtyvänsä takaisin omien tarinoidensa pariin, mikä on ihan ymmärrettävää. Olisi mielenkiintoista tutustua hänen omaan kädenjälkeensä. Silti tunnustan, että olisin lukenut mielelläni toisenkin uuden Poirot-mysteerin.

Suosittelen perinteisen salapoliisitarinan, ja etenkin Hercule Poirotin, ystäville.

Sophie Hannah: Nimikirjainmurhat. 331 sivua. WSOY, 2014.