Avainsanat

, , , , , , , ,

Ilomantsilaiset vatruskat sopivat hyvin ilta- tai välipalaksi sekä vieraille tarjottaviksi.

Ilomantsilaiset vatruskat sopivat hyvin ilta- tai välipalaksi sekä vieraille tarjottaviksi.

Vatruskoita, eli täytettyjä piirakoita, tehdään eri puolilla Karjalaa eri tavoin. Etelä-Karjalassa ja entisessä Raja-Karjalassa vatruskat olivat avomallisia ja rahkatäytteisiä, mutta Pohjois-Karjalassa tehdään puolikuun muotoisia, pasteijankaltaisia piirakoita. Ilomantsilaisissa vatruskoissa taikinassa käytetään myös perunaa ja ne täytetään irtonaisella riisillä. Karjalaiset vatruskat täytetään puuroutuvalla riisillä ja Laatokan-Karjalan mannapuurolla. Lisätietoa vatruskoista ja muista karjalaisista perinneleivonnaisista löydät mm. Luovutettu Karjala -sivustosta ja Maa- ja kotitalousnaisten sivuilta.

Ilomantsilaiset vatruskat ovat maultaan hyvin mietoja, vaikkakin perunan maku pääsee silloin hyvin esiin. Itse käytin tähteeksi jäänyttä, kanaliemikuutiolla maustettua riisiä sekä palasteltua goudajuustoa, mutta silti olisin kaivannut voimakkaampaa makua. Seuraavalla kerralla modernisoinkin täytettä vaikkapa fetalla, aurinkokuivatulla tomaatilla, pestolla, lohella tai kylmäsavuporolla.

Myös Vesiperhonen-blogin Helka on tehnyt vatruskoita. Hänen sivuiltaan löydät hyvät, kuvalliset ohjeet. Olen muokannut tämän alla olevan reseptin eri ohjeista. Tällä tulee noin 14 kpl reilunkokoista vatruskaa.

Ilomantsilaiset vatruskat (gluteeniton, laktoositon)

800g keitettyä, survottua (jauhoista) perunaa

1 dl tattarijauhoa

5 dl valmista irtonaista riisiä

raastettua laktoositonta goudaa

1 kananmuna

1 tl suolaa

0,5 dl laktoosintonta voita

kananmunaa voiteluun

1. Kuori perunat, pilko ne ja keitä kypsiksi. Survo ne muusiksi. Lisää jauhot, kananmuna, suola, juustoraaste ja voisula ja sekoita hyvin.

2. Ota hyvin jauhotettuihin käsiin muusia, pyöritä palloksi ja sen jälkeen taputtele sormilla alle sentin paksuiseksi pyöröksi. Leivinpaperin päälle kannattaa myös ripotella jauhoa, jolloin pyörö on helppo taittaa puolikuun muotoon. Taikina on hyvin tarttuvaista!

3. Laita piirakan päälle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita vatruska kiinni ja rypytä. Voitele kananmunalla. Jotkut käyttävät voisulaa.

4. Paista 225-250 asteessa riippuen uunin tehokkuudesta 10-15 minuuttia, kunnes vatruskat ovat kauniin ruskeita. Lämpimät vatruskat voit tarjota myös munavoin kera.