Avainsanat

, , , ,

Taru Kumara-Moision esikoisteoksessa perheenäiti yrittää irrottautua maan vetovoimasta eli hallita kaikkea.

Taru Kumara-Moision esikoisteoksessa perheenäidin elämä mullistuu.

Nooralla on kaksi lasta, mies ja omakotitalo. Hän yrittää myös pelastaa maailmaa viherryttämällä sitä neliö kerrallaan eli levittämällä ympäristötietoutta. Hän myös toteuttaa itse oppejaan: pukeutuu kirpparivaatteisiin, viljelee postikortin kokoisella vuokratontillaan kasviksia, järjestää roskienkeräyskampanjoita eikä taatusti jätä väliin yhtään tilaisuutta valistaa kanssaihmisiään ekologisemmasta ajattelu- ja elämäntavasta. Mitä kauemmaksi muut tuntuvat etääntyvän hänestä, sitä tiukemmin hän yrittää hallita ympäristöään.

Romaani alkaa, kun Nooran rakas isoäiti, Mumma, kuolee. Nooralle tulee pakkomielle järjestää Mumma kunnialla, ja pohjalanmaalaisittain, maan poveen. Samalla, kun hän epätoivon vimmalla yrittää säätää hautajaisten yksityiskohtia, alkaa menneisyyden verhot aueta. Hän käy lapsuuttaan ja nuoruuttaan läpi Mumman jakaessa taustalla elämänohjeita Pohjanmaan murteella. Surutyö kuitenkin vaatii veronsa. Noora uupuu. Hautajaisista muodostuu näytös, jota kukaan ei unohda. Vaikka maa vetää puoleensa, lopussa vetovoima hellää otettaan.

Kumara-Moision esikoiskirja kuvaa päähenkilönsä kehitystä jopa absurdein tapahtumin. Kirjailija on ympännyt samaan tarinaan mahdollisimman monta tapaa ekologisempaan elämäntapaan. Koskettavimmillaan tarina on kuvatessaan yksinäisen lapsen läheistä suhdetta isoäitiin ja etäistä suhdetta omiin vanhempiin. Iältään toisiaan lähimmät sukupolvet ovat samalla kauimpana toisistaan. Kielenkäyttö ja murre on erityisen ansiokasta ja uskottavaa. Henkilöt puhuvat eri tavoin ja verbit ovat mietittyjä. Mumman murre ja puhe elävöittävät kerrontaa. Nooran tuntema lukkarinrakkaus sivistyssanoja kohtaan on paikoin huvittavaa. Ehkäpä nuoret, koulutetut perheenäidit löytävät hänestä tarttumapintaa?

Taru Kumara-Moisio: Maan vetovoima. 192 sivua. Nordbooks, 2014.