Avainsanat

, ,

Kate Kerriganin Onnellisen avioliiton reseptejä tarjoilee herkullisten irlantilaisruokien lisäksi elämänviisautta.

Kate Kerriganin Onnellisen avioliiton reseptejä tarjoilee herkullisten irlantilaisruokien lisäksi elämänviisautta.

Sydämellinen kirja. Vaikka sanoma on (elämän)viisas ja jää mietityttämään, Kerriganin kirjoitustyyli on kepeähkö. Kirja nostaa esille kauniisti rakkauden ja erityisesti kiltit, kunnolliset miehet; seikka, josta iloitsen. Toki renttujakin kirjassa esiintyy, mutta vain peileinä, joista kunnon miehet kuvastuvat entistä kirkkaampina. Ja kun sadut aina päättyvät häihin, niin tämä kirja keskittyy siihen, mitä tapahtuu sen jälkeen: avioliittoon.

Kirjassa on kaksi päähenkilöä, amerikanirlantilainen Tressa, ja hänen irlantilainen isoäitinsä Bernadine. Kumpikin kertoo oman avioliittonsa tarinaa omasta näkökulmastaan ja sen, mitä ovat siitä oppineet. Tressan silmissä hänen isovanhempiensa liitto oli onnellinen ja hän haluaa pyrkiä samaan, mutta hän ei tiedä totuutta. Bernadine on kirjoittanut avioliittonsa tarinan muistiin, mutta Tressa ei ala lukea isoäitinsä kivuliaasti oppimia asioita ennen kuin on itse elämällä elämäänsä oppinut samoja asioita. Toinen 1900-luvun alun Irlannissa, toinen 2000-luvun New Yorkissa. Toinen järjestetyssä avioliitossa, jossa ei rakasta, tai suostu rakastamaan, miestänsä, ja toinen avioliitossa, johon astui oikein tietämättä, mitä teki. Toinen ei päässyt irti avioliitostaan kuin kuoleman kautta ja toinen ei muuta teekään kuin miettii avioeroa.

Kumpikin naisista haikailee muiden miesten perään. Heidän aviomehensä taas rakastavat heitä ehdoitta, mutta jäävät itse ilman rakkautta. Vai jäävätkö? Oppivatko naiset rakastamaan ja arvostamaan miehiään, ennen kuin on liian myöhäistä? Mitä ajattelevat naiset, joilla toisella on liikaa mahdollisuuksia ja toisella ei ollenkaan?Ehtivätkö he kääntää katseensa omasta itsestään pois? Mitä on romanttinen rakkaus – onko se rakkautta ollenkaan?

Kirjan nimen ymmärtää oikein vasta kirjan luettuaan ja taivallettuaan Tressan ja Bernadinen kanssa heidän kivuliaan taipaleensa itseymmärryksen ja avioliiton ymmärryksen tiellä. Sitoutumisen tiellä. Kirja välillä suorastaan huokuu lämpimänsurullista viisautta: eletyn elämän tuomaa viisautta. Ja silti kyse on onnellisen avioliiton resepteistä.

Kate Kerrigan: Onnellisen avioliiton reseptejä. 334 sivua. Bazar, 2011, toinen painos.