Avainsanat

, , , ,

Villi vaellus kertoo nuoren naisen pitkästä vaelluksesta, jonka aikana hän löytää itsestään uutta itsevarmuutta ja vahvuutta oikaista elämänsä kurssi.

Villi vaellus kertoo nuoren naisen pitkästä vaelluksesta, jonka aikana hän löytää itsestään uutta itsevarmuutta ja vahvuutta oikaista elämänsä kurssi.

Parikymppinen Cheryl Strayed teki jotain, mitä useimmat ikäisensä eivät voisi edes kuvitella: vaelsi yli 1000 kilometriä Yhdysvaltain länsirannikkoa myötäilevää Pacific Crest Trailia. Toki hänen elämäntarinansa oli jo ennen vallusta ollut poikkeuksellinen, mutta hänen täytyi patikoida tuo matka löytääkseen itsensä. Kirja onkin nuoren naisen kasvutarina, jota on kehunut muun muassa Oprah, ja josta kertova elokuva Reese Witherspoon pääosanäyttelijänä pyörii parhaillaan elokuvateattereissa.

Alkuperäisteos on vuodelta 2012, mutta tapahtumat sijoittuvat 1990-luvun alkupuolelle aikaan ennen kännyköiden ja somen mahdollistamaa yhteydenpitoa. Silloin PCT:n varrella oli vain harvakseltaan kauppoja, postitoimistoja tai puhelimia. Nykyaikana tilanne voisi olla toinen.

Kaksivitonen Cheryl on kokenut kovia kirjan alussa. Epäonnen ja kohtalokkaisen tapahtumien jälkeen hän päästää itsensä syöksykierteeseen, josta hänet pelastaa ajatus PCT:n kulkemisesta. Apteekin kassajonossa tutkailtu reittiopas lähettää hänet elämänkulkua mullistavalle matkalle. Hän jopa muuttaa nimensä jättäessään taa monet hänelle rakkaat paikat ja ihmiset.

Kirjassa vuorottelevat nykyhetki eli vaelluksen tapahtumat sekä takaumat, jotka valaisevat Cherylin matkaa. Matka on pitkä ja tuskainen henkisesti ja fyysisesti. Vähitellen mukaan ilmaantuu myös ilonaiheita: luonnonkauneus ja kanssavaeltajat, lepo tähtitaivaan alla rankan päivän päätteeksi, lämmin ruoka ja kuuma suihku. Ponnistellessaan vuoroin helteessä ja lumessa Cheryl tekee tiliä siihenastisen elämänsä kanssa.

Paikoitellen oma lukukokemuskin muistutti vaellusta. Vuorien ja jokien nimet alkoivat tuntua monotonisilta. Strayed kuitenkin onnistuu rytminvaihtelussa ja lukijan mielenkiinto pysyy yllä. Jollain tavalla kirjan lopussa, Cherylin vaelluksen loppuessa, jaoin hänen haikeutensa ainutlaatuisen elämänkokemuksen päättyessä. Mielenkiintoinen kasvutarina!

Kirjaston kirja.

Cheryl Strayed: Villi vaellus. 408 sivua. Like, 2013.