Sarah Harperin Tee itse saippuaa on oiva opas saippuaharrastusta aloittavalle.

Sarah Harperin Tee itse saippuaa on oiva opas saippuaharrastusta aloittavalle.

Suomenkielisiin saippuaoppaisiin on tullut tervetullut lisä: Sarah Harperin Tee itse saippuaa. Saara Kuha on ollut saippuaoppaissa uranuurtaja, mutta etenkin hänen ensimmäistä teostaan, loppuunmyytyä Saippuaa!-kirjaa, on hankala saada käsiinsä. Saippuakirjaa voi tilata useimmista verkkokaupoista, mm. hänen omasta Pienestä tuoksukaupasta.

Docendolta ilmestynyt Tee itse saippuaa ilmestyy hyvään aikaan, sillä kotikosmetiikan, mukaanluettuna saippuan, valmistus kasvaa kovaa vauhtia. Yrittäjiä löytyy Suomesta vielä vähän johtuen mm. hankalaksi koetuista alkuprosesseista. Harrastajia on sitäkin enemmän ja joukko kasvaa päivittäin!

Sarah Harper on englantilainen artesaanisaippuantekijä. Hän tekee siis käsin itsesuunnittelemiaan saippuoita, joita hän myös myy verkkokaupassaan The Clovelly Soap Companyssa. Hän tekee itse muutakin kosmetiikkaa ja ilahduttavaa onkin, että hänen kirjassaan on myös kosteusvoiteen, yrttiöljyn ja -etikan valmistusohjeet.

Harper itse kertoo kirjassaan yhdeksi syyksi kotikosmetiikan teolleen kiinnostuksensa luonnonmukaisuuteen ja sen, että on aikuisiällä herkistynyt kemikaaleille. Hän tekee siivousaineensakin itse. Näillekin löytyy kirjasta muutama resepti.

Hän kertoo myös miksi palasaippua on parempi kuin teollinen saippua: teollisesti valmistetusta saippuasta poistetaan glyseriini, hoitava aine, jota syntyy luontaisesti saippuoitumisprosessissa. Tämä poistettu glyseriini myydään sitten esimerkiksi yskänlääkkeisiin.

Tee itse saippuaa -kirja keskittyy valmismassan (Melt & Pour) sekä kylmämenetelmällä tehdyn ”taikinan” tai massan (Cold Process) resepteihin ja ohjeisiin.

Kirja jakautuu johdantoon, jossa hän esittelee saippuanteon perusteet, ainekset ja tekniikat, erilaisiin saippuaresepteihin, lasten kanssa askarteluun sekä kotona käytettäviin pesuaineisiin. Kirja on hyvin visuaalinen, siinä on selkeä fontti, rivivälit ja asettelu. Kuvistakin saa paljon ideoita koristeluun ja paketointiin.

Haper on ottanut hyvin turvallisuusnäkökohdat huomioon, sillä valmismassaa lukuunottamatta lipeää tai lipeäliuoksia ei saa käsitellä samassa tilassa lasten tai lemmikkieläinten kanssa, lipeä on sen vertaa syövyttävä aine.

Iso plussa tulee muutamasta lasten kanssa askarteluun sopivasta vinkistä. Niitä on minultakin kyselty ja tässä kirjassa on yksi valmismassaresepti sekä vinkkejä valmiiden saippuoiden ”tuunailuun”. Ohjeet ovat yksinkertaisia ja niissä on selkeät opaskuvat.

Plussaa on myös se, että mitat ovat grammoina ja litroina, tosin siitä taitaa olla jo aikaa, kun Iso-Britannia siirtyi metriseen järjestelmään.

Harper neuvoo käyttämään kylmäprosessissa sekoitusvälineenä vispilää, mutta itse kun olen saippuanteon perusteita opettanut, ja itse kurssilla käyneenä niin oppineena, neuvoisin kyllä käyttämään heti sauvasekoitinta. Sillä on suurempi todennäköisyys saada lipeä- ja rasvaseokset kunnolla sekoitettua keskenään ja vähemmällä vaivalla.

Kirjan lopussa on muutamia osoitteita, joista voi tilata saippuantekoon aineita ja tarvikkeita, sekä suomalaisia että englantilaisia.

Vinkki: Facebookissa on aktiivinen Saippua-niminen ryhmä harrastajille. Luvat saaneille saippuayrittäjille on oma keskusteluryhmänsä.

Suosittelen saippuan tekoa, sillä on se sekä kiva että hyödyllinen harrastus!

Tämä kirja on arvostelukappale.

Sarah Harper: Tee itse saippuaa. 126 sivua. Docendo, 2015.