Avainsanat

, , , , , , ,

Vihertävä tattarivuokaleipä. Viherrys ei johdu epätoivotuista kasvustoista, vaan spirulinasta, yrttijauheesta ja hamppurouheesta.

Vihertävä tattarivuokaleipä. Viherrys ei kuitenkaan johdu epätoivotuista kasvustoista, vaan spirulinasta, yrttijauheesta ja hamppurouheesta.

Kaapinpohjaleipä II:een eli yrtti-tattarivuokaleipään käytin kaapista löytyviä aineksia, joiden viimeinen käyttöpäivä/parasta ennen päiväys lähestyy. Pohjareseptinä minulla oli Paahtoleivän resepti Marjo Jokisen kirjasesta Syötävän hyvää leipää. Kirjasta saa tilattua Keliakialiitosta. Resepti kyllä muokkaantui uudennäköiseksi käsittelyssäni ja etenkin leivän väri ennen uuniin menoa oli vinkeä! Maku oli hivenen yrttinen, mutta miellyttävä. Tattari voimakkaalla maullaan peitti yrttisyyttä jonkun verran.

Vinkeä väri vielä paistamattomassa leivässä, vai mitä?

Vinkeä väri vielä paistamattomassa leivässä, vai mitä?

Yrtti-tattarivuokaleipä (gluteeniton, laktoositon)

4 dl vettä

25g hiivaa

2 tl psylliumkuorijauhetta

0,5 tl suolaa

4 dl tattarijauhoja

2 dl muita gluteenittomia jauhoja

1 dl hamppurouhetta

1 tl (Lipstikan) yrttijauhetta

1 tl spirulinaa

0,5 dl laktoositonta sulatettua margariinia tai oliiviöljyä

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon ja murenna siihen hiiva. Sekoittele, että hiiva liukenee veteen. Sekoita psylliumkuorijauhe mukaan ja anna turvota 10 minuuttia.

2. Lisää suola. Yhdistä kuivat ainekset. Lisää suurin osa kuiva-aineseoksesta taikinaan. Vatkaa sähkövatkaimella muutama minuutti. Sekoita loppu jauhoseoksesta ja margariini taikinaan puuhaarukalla.

3. Voitele n. 1l vetoinen leipävuoka margariinilla, voilla tai öljyllä ja vuoraa se seesaminsiemenillä. Täytä vuoka taikinalla.

4. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen samalla, kun taikina kohoaa leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa 15-20 minuuttia.

5. Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia.