Avainsanat

, , , , , , , , ,

Itselleni ostamat kukat, naistenpäivän ruusut ja helmililjat, tuovat kauneutta tähän keväiseen kasvun ja uudistumisen aikaan.

Naistenpäivän ruusut ja helmililjat tuovat kauneutta keväiseen kasvun ja uudistumisen aikaan.

Olen lukenut viime päivinä vahvoista naisista kahdesta eri lähteestä: Anna-lehdestä (Anna 10/2015) ja Mummoillen-kirjasta (tästä kirjoitan arvion, jahka olen lukenut sen loppuun). Naisten elämäntarinat ovat saaneet minut miettimään (naisten) elämänkaarta ja -kehitystä. Olen mietiskellyt näitä asioita jo pidempään myös siksi, että itse keski-ikäisenä olen näköalapaikalla, josta näen sekä eteen- että taaksepäin.

Annassa kerrottiin ruokamaailman kuningattarista: Julia Childista, Nigella Lawsonista ja Martha Stewartista. Heidän elämäntarinoitaa ja -kaaria sivuttiin lyhyesti, mutta silti artikkeli sai minut miettimään uusiutumista ja sitä, kuinka on vain ennemmin tai myöhemmin noustava ylös, vaikka elämässä tulee sellaisia hankaluuksia eteen, jotka pakottavat syystä tai toisesta polvilleen.

Julia Childista olen nähnyt elokuvan Julie&Julia. Päällimmäisenä siitä jäi mieleen Julian elämänmyönteinen ja peräänantamaton asenne vastoinkäymisistä huolimatta. Hän ei katkeroitunut tahattomasta lapsettomuudesta tai muiden häntä kohtaan tuntemasta epäluulosta ollessaan diplomaatin kotirouvana Ranskassa toisen maailmasodan jälkeen. Hän laati ystävättärensä kanssa keittokirjaa ranskalaisen keittiön saloista eikä lannistunut, vaikka he kohtasivat vastoinkäymisiä. Lopulta vuosien jälkeen kirja julkaistiin ja Julialle urkeni arvostettu ura tv:n puolella.

Nigellalle on sovitettu keittiön/kodinjumalattaren viittaa. Lahjakas nainen on julkaissut useita kirjoja ja tähdittänyt omia tv-sarjojaan huolimatta läheisten menettämisen aiheuttamista iskuista. Viime vuosina hän on läpikäynyt ikävän avioeron. Siksi ilahduinkin, kun näin hänet Taste-sarjassa tuomarina, ja Annan mukaan hän tekee parhaillaan sarjaa Anthony Bourdainin kanssa. Well done, Nigella!

Marthalla on pitkä kokemus ja ura Amerikan puolivirallisena ”kotirouvana”, joka on julkaissut useita teoksia, tähdittänyt tv-ohjelmia ja julkaissut omaa lehteä. Ura koki kovan kolauksen Marthan joutuessa vankilaan sisäpiirikaupoista ja itsekin silloin ajattelin, että noinkohan hän siitä vielä nousee. Ei olisi pitänyt epäillä: Annan mukaan Martha pisti vankilassa ollessaan vankilan keittiön ja puutarhan uuteen järjestykseen. You did it, Martha!

Elämää on siis eletty, itsekin, ja sitä on toivottavasti vielä paljon jäljellä. On siis aikaa uudistua ja luopua vanhasta. Kokemus on opettanut ainakin sen, että kaikki muuttuu ja uudistuu, myös ihminen. Uudistuminen ja uuden luominen on voi olla usein hieman kovakouraista, väkivaltaistakin, sillä ihminen helposti tarrautuu tutuksi tulleeseen, ja joskus elämä ravistelee meitä irti vanhasta. Onneksi voimme jakaa tarinoitamme, jatkaa sukupolvien ketjua kertomalla, että tällaistakin on koettu, ja kyllä siitä selvitään.

Joskus voimme tilaisuuden tullen luoda itsemme uudelleen. Voimme joko luoda sen tilaisuuden itse tai sitten elämässä voi tulla niin ikäviä käänteitä vastaan, että meidän on yksinkertaisesti pakko uudistua, jotta selviäisimme. Joskus, onnekkaasti, tilaisuus muutokseen ikään kuin tarjoutuu eteemme. Halusimme tai emme, vanhaan emme voi enää palata. Vaikka fyysisesti palaisimme takaisin entiseen, henkisesti emme enää ole se sama ihminen, joka lähti. Se, miten tähän suhtautuu, on itsestä ja voimavaroista kiinni. Se voi olla myös siunaus. Ja jos siihen päättää, ja jaksaa, suhtautua sellaisena, silloin se on juuri sitä: siunaus. Lämmin viitta, joka suojelee ja saattelee sinua uuteen elämänvaiheeseen ja kertoo, että asioilla on tapana järjestyä. Sinulle käy kyllä hyvin.