Avainsanat

, , , , ,

Neiti Flavia de Luce on raikas tuulahdus etsivämaailmassa.

Neiti Flavia de Luce on raikas tuulahdus etsivämaailmassa.

Olen menettänyt sydämeni neiti Flavia de Lucelle. 11-vuotias lahjakas salapoliisi ja kemisti ratkoo murhia sodanjälkeisen Englannin maaseudulla. Häntä saavat varoa sekä rikolliset että elämää hankaloittavat, ikävät isosiskot.

Maailma tosin ei ole minussa menettänyt kovin kummoista etsivää: ehdin lukea muutamankymmentä sivua, ennen kuin jostain hoksasin epäillä, ettei kirja olekaan sarjansa ensimmäinen. Kirous ja kuolema!, kuten Flavia sanoisi. Kuolema ei ole lasten leikkiä onkin kirjasarjan kuudes osa! No, positiivisesti ajateltuna minulla onkin viisi lukematonta kirjaa, jossa Flavia keittelee myrkkyliemiä vihollisille ja ratkoo veitsenterävästi murhia.

Alan Bradley on kehitellyt sankarittaren, josta on vaikea olla viehättymättä. 11-vuotiaan asenne maailmaan on välillä ihastuttavan anarkistinen ja sanavarasto sen myötä. Bradley pääsee revittelemään ihan toisella tasolla kuin ne kirjailijat, joiden päähenkilö on iäkäs. Lapsi saa uteliaisuuttaan anteeksi helpommin ja pääsee nuuskimaan ja tonkimaan asioita häikäilemättömästi.

Tarina on helppolukuinen ja juoni vetävä. Henkilöhahmot ovat uskottavia eriskummallisuudessaan, sillä lapsen silmin kummalliset aikuiset ovat kuitenkin samalla viivalla: aikuisia.

Kirja alkaa Bishop’s Laceyn pikkukylän hautuumaalla. Siellä Flavia tutkailee viehtymystään kemiaan, ja kuolemaan, joka kiehtoo häntä. Paikalle saapuu televisiostakin tunnettu nukketeatteri ja tapahtumat alkavat rullata. Joku pääsee hengestään, ja pahus vie, epäiltyjä on aivan liikaa. Onneksi Flavia terävällä päättelyllään ja logiikallaan alkaa pienentää joukkoa, kunnes löytää yllättävän murhaajan.

Virkistävää on myös se, että kirja alkaa ja loppuu nuoren tytön elämän kuvauksella, jolloin tulee tuntu, että murhat ja seikkailut ovat vain sivujuonne hänen elämässään. Tärkeintä on selvitä kahden kiusankappalesiskon ja omaan maailmaansa vetäytyneen isän muodostamassa perheessä – ja keksiä siinä sivussa kemiallisia kepposia.

Kirjaston kirja.

Alan Bradley: Kuolema ei ole lasten leikkiä. 390 s. Bazar, 2014.