Avainsanat

, , , , , , ,

Henna-Kaisa Sivosen Mummoillen - Henkisen mummoilun käsikirja nostaa isoäitien arvokkaat elämät ja neuvot esille.

Henna-Kaisa Sivosen Mummoillen – Henkisen mummon käsikirja nostaa isoäitien arvokkaat elämät ja neuvot esille.

Sanon heti alkuun: olen erittäin mummomyönteinen. Useimmilla meistä (toivottavasti) on lämpöisiä muistoja omista mummoista tai varamummoista ja jokaisen lapsen oikeuksiin pitäisi kuulua ainakin yksi ikioma mummo, mummi, mummu tai mamma. Papat ja vaarit toki ovat yhtä tärkeitä, mutta tämä kirja keskittyy nyt mummoihin ja mummoiluun. Toivottavasti voin itse olla aikanaan lämmin ja rakastava mamma lapsenlapsilleni tai varalapsenlapsille.

Henna-Kaisa Sivosen kirjoittama kirja ei kuitenkaan ole niinkään opas juuri isoäidiksi tulleille, vaan ennemminkin nuorille naisille. Kirja onkin tuhti tietopaketti isoäitien antamista hyvistä ruoka-, siivous-, kodinhoito-, vaatehuolto- ja terveysvinkeistä. Sivonen on tehnyt perinpohjaista työtä, sillä lähdeviitteitäkin on kolme sivua.

Käytännön ohjeita on kuitenkin netti pullollaan ja mielestäni teoksen suurimmat ansiot ovat mummojen elämäntarinoissa. Naisten (kotona) tekemää työtä on toki tuotu esille aiemminkin, mutta nyt tarinat saavat kasvot. Naisten työnteko perheen eteen jää monesti näkymättömäksi massaksi, vaikka se ansaitsisi enemmän tunnustusta. Tämä kirja on osaltaan vastaus siihen. Sanotaankin, että rakkaimmat pysyvät elossa niin kauan kuin joku muistaa heidät. Mummoillen -kirjan mummot, osa jo siirtynyt pilvenreunalle, ovat nyt muistissa pitkään. Henkinen mummous kuulostaa nuorten kaupunkilaisnaisten kaipuulta yksinkertaisempaan elämään. Hektisessä ja monimutkaisessa ympäristössä tulee kaipuu mummolaan, jossa aika tuntuu pysähtyneen, on turvallinen olo ja rakastavaa seuraa. Kukapa sellaista ei haluaisi? Kaipuu lapsuuden turvalliseen mummolaan on täysin luonnollista. Ripauksia mummolasta voi tuoda nykypäivään Sivosen mukaan vaikkapa reseptein tai pienin sisustuselementein. Hän peräänkuuluttaa myös 1900-luvun alkupuolella syntyneiden isovanhempien säästäväistä asennetta ja puhtaan ruuan alkuperän arvostusta. Itseäni välillä häiritsi jopa hieman saarnamainen ote ”oikean elämäntavan” perään.

Ruokareseptejä Sivonen on noukkinut mm. Hans Välimäen Mummola -kirjasta, ja makujen ja ainesosien yksinkertaisuudessaan ne ovat virkistävä vaihtoehto nykypäivän makujen runsaudelle. Mummoillen – henkisen mummon käsikirjan avulla voi muistella rakkaudella omia isovanhempiaan ja heidän elämäntaipaleitaan, saada vinkkejä kodin- ja perheenhoitoon ja ottaa askeleita kohti yksinkertaisempaa elämäntyyliä. Tästä kirjasta löytyy kyllä jokaiselle jotakin.

Valokuvat ansaitsevat myös huomiota, sillä kauneutensa lisäksi ne tukevat hyvin kirjan nostalgista henkeä. Sivosen lisäksi valokuvista on vastannut valokuvaaja Johanna Karttunen.

Arvostelukappale.

Henna-Kaisa Sivonen: Mummoillen – Henkisen mummon käsikirja. 208 sivua. Gummerus 2015.