Avainsanat

, , , ,

Kirsti Ellilän kirjassa Pappia kyydissä papinrouva Matleena alkaa pohtia elämäänsä uudesta näkökulmasta.

Kirsti Ellilän kirjassa Pappia kyydissä papinrouva Matleena alkaa pohtia elämäänsä uudesta näkökulmasta.

Nappasin Kirsti Ellilän Pappia kyydissä -romaanin kirjastosta mukaan useasta syystä: mieleni teki lukea jotain kepeää, muistin kirjan Ellilän Kirjailijan häiriöklinikka -blogista, kirja oli nostettu kirjastossa esille ja helposti huomioitavaksi ja takakansi lupasi kotiäidin kasvutarinan. Monta hyvää syytä!

Kirja onkin mainiota viihdettä, vaikka aihealueella liikutaan syvissä vesissä. Kirjan päähenkilö, kotiäiti Matleena on gradua vaille teologi. Hän on naimisissa naispappeutta vastustavan Aulis-papin kanssa ja he kuuluvat vanhoilliseen Timoteus-säätiöön. Kolme lasta, ikiremppaa vaativa omakotitalo, lemmikkieläimet ja papin rouvan edustusvelvollisuudet ovat vieneet Matleenan ajan ja opinnot ovat jääneet kesken. Kun hän palaa niiden pariin, hän joutuu kohtaamaan papiksi valmistuvia naisia ja pian hänen ajatuksensa ovat myllerryksessä. Matleena alkaa miettiä  mitä hän itse haluaa elämältään ja mistä hän on valmis luopumaan sen saavuttaakseen.

Aiheestaan ja teemoistaan huolimatta kirja on kepeää luettavaa. Tarina ja teksti etenevät sujuvasti. Matleenan muutos korostuu hänen muuttumattoman miehensä rinnalla ja lukijana huomasin miettiväni, että mikä on reilua kenellekin ja miksi. Kirjan loppu on synopsismainen ja hieman töksähti. Tuli olo, että kirjailijalle olisi tullut hoppu saada kirja loppuun. Myöhemmin luin netistä, että Pappia kyydissä on trilogian ensimmäinen osa, ja se selittää hieman hätäistä loppua. Seuraavassa osassa Matleenan tarina jatkuu ja päätösosassa Aulis saa puheenvuoron.

Kirjaston kirja.

Kirsti Ellilä: Pappia kyydissä. 256 sivua. Karisto, 2009.