Avainsanat

, , , , , ,

Satu Piispa-Hakalan esikoiskirja Pieniä Sankaritekoja piirtää näkyviin aikaamme ja ympäristöä, jossa elämme.

Satu Piispa-Hakalan esikoiskirja Pieniä Sankaritekoja piirtää näkyviin aikaamme ja ympäristöä, jossa elämme.

Satu Piispa-Hakalan esikoisteoksen tarina on minulle tuttu jo parin vuoden takaa, sillä olimme samalla kirjoittamiskurssilla. Sen aikana pääsin tutustumaan hänen käsikirjoitukseensa, joka on matkan varrella muokkaantunut ja nyt ilmestynyt kirjana. Hienoa! Satun helmikuussa julkaistu esikoiskirja oli samalla myös uuden kustantamon, Kustannus Aarnin, esikoinen. Onnea myös Aarnille näin jälkikäteen!

Olen siis jäävi arvioimaan kirjaa puolueettomasti. Haluan silti esitellä sen, sillä se on mainio kirja. Kirjailija on lähtenyt kunnianhimoisesti piirtämään kuvaa Annasta, päähenkilöstä, ristivalotuksella. Lukijalle piirtyy Annan kuva verkkokalvoille silminnäkijöiden salamavalokatseiden räpseessä, joka kerta silmäluomien avautuessa hieman erilaisena. Jää siis lukijan vastuulle, millaisen kuvan Annasta saa.

Anna opiskelee ja samaan aikaan vaikuttaa ympäristöönsä tahtoen ja tahtomattaan. Hän yrittää säästää energiaa muuntamalla vaikutuspiiriään ympäristötietoisemmaksi muun muassa vaihtamalla omakotilähiön pihavaloja energiaystävällisemmiksi, mutta tulee samalla tuhlanneeksi omaa energiaansa. Annalla on selkeä päämäärä, mutta sinne pyrkiessään hän on hukata itsensä.

Kirjassa pääsevät ääneen myös Annan vanhemmat, jotka ovat jossain matkan varrella eksyneet ja erkaantuneet itsestään, toisistaan ja tyttärestään. Tarvitaan rysähdys traktorin katolta sementtilattialle, jotta paikoillensa jumiutuneet ihmiset ikään kuin heräävät horroksestaan ja alkavat räpistellä siipiään auki kuin hento lintu, joka Satunkin kirjassa virkoaa, nousee siivilleen ja löytää tien ikkunanraosta raittiiseen ilmaan.

Kirjassa tehdään ympäristötekoja. Osan järkevyydestä voi jokainen lukija itse muodostaa mielipiteensä. Yhtä kaikki ekologisuuden punainen lanka kulkee kirjan läpi, yhtään lukijaa väheksymättä. Päinvastoin, kirjailija haastaa lukijansa sekä tekniikallaan että sanomallaan, hyvin siinä onnistuen. Uskon, että tästä kirjailijasta kuulemme vielä!

Satu Piispa-Hakala (s. 1979) on juvalainen kirjailija, kirjallisuusterapiaohjaaja ja vihreä vaikuttaja. Hän pitää myös blogia osoitteessa http://www.ihkunaabeli.net

Tämä kirja on saatu lahjaksi.

Satu Piispa-Hakala: Pieniä sankaritekoja. 157 sivua. Kustannus Aarni, 2015.