Avainsanat

, , , , , , , ,

Gluteenitonta, viljatonta, sokeritonta, FODMAP-vapaata suolaisena ja makeana kattauksena - vatsa sanoo kiitos!

Gluteenitonta, viljatonta, sokeritonta, FODMAP-vapaata suolaisena ja makeana kattauksena – vatsa sanoo kiitos!

Ruoka on iso tekijä elämässäni. Olen keliaakikko ja minulla on joitain ruoka-aineyliherkkyyksiä, lisäksi perheessämme pyritään käyttämään laktoosittomia tuotteita. Lisäksi ajan kuluessa olen oppinut tunnistamaan joitain ruoka-aineita, jotka aiheuttavat erittäin tukalan olon, vaikkeivat varsinaisia yliherkkyyksiä tai allergioita olekaan. Viikon kolmekymmentäviisi ateriaa aiheuttaa siis usein päänvaivaa, joten uudet ateriaideat ja reseptit ovat tervetulleita.

Varasin kirjastosta kolme uutta kirjaa tutustumista varten, ja kävikin niin, että sain ne yhtäaikaa lainaan. Se onkin oikeastaan ihan hyvä, sillä voin nyt vertailla kirjoja keskenään. Kirjat ovat FODMAP-Vatsavaivat kuriin ruokavaliolla (en löytänyt kirjoittajan nimeä, mutta suomalainen kustantaja on Nemo), Virpi Mikkosen Kiitos Hyvää – Herkkuja ilman sokeria ja gluteenia ja Emmi-Liia Sjöholmin Viljaton kattaus.

Itse pyrin noudattamaan vain gluteenitonta ja mielellään laktoositonta ruokavaliota. Koska jo keliakian vuoksi joudun rajoittamaan syömistäni, en halua muita rajoituksia, ellen olen kokenut hyötyväni niistä. Ennen kuin olin edes kuullut sanaa FODMAP, olin jo vuosia vältellyt kaalia, linssejä, herneitä, sipulia ja tietysti laktoosia. Ja tietenkin gluteenia. Nyt tiedän mistä osa vatsavaivoista johtuu, vaikkei se tieto juuri autuaammaksi tee.

Jokainen voi siis kokeilla erilaisia välttämisruokavalioita vatsavaivojen helpottamiseksi, mutten suosittele niitä, ellei oikeita vaivoja ole. Ruoka-aineista saa myös paljon ravintoaineita, joita on sitten etsittävä muualta. Neuvoni siis on, että älkää turhaan tehkö elämästänne vaikeaa, ellei siitä ole varsinaista hyötyä!

Mutta saarna sikseen. Voihan FODMAP! Suomeksi lyhenne tarkoittaa fermentoituvia oligosakkarideja, disakkarideja, monosakkarideja ja polyoleja. Kyse on hiilihydraateista, jotka suolistoon saapuessaan alkavat fermentoitua eli käydä. Joillakin ihmisillä on toiminnallisia ruuansulatushäiriöitä, jolloin fermentoituminen aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta, refluksioireita, röyhtäilyä jne. Lisätietoa FODMAPeistä löytyy esimerkiksi täältä.

FODMAP-kirja on enemmänkin paksuhko reseptivihkonen kuin keittokirja. Reseptit ovat kohtuu yksinkertaisia, mutta olisin kaivannut kuvia valmiista lopputuloksesta. Kokeilin itse leivitetyn kalan reseptiä (s. 111), mutten saanut sitä onnistumaan kuten kirjoittajat ovat ehkä tarkoittaneet. Kuorrutuksen maussa ei ollut mitään vikaa, mutten vain saanut sitä kunnolla levitettyä. Muitakin reseptejä kokeilen, erityisesti lisukeohjeita, kuten polentaa. Suosittelen opasta niille, joilla vatsa kiukuttelee, ja jotka etsivät ensiapua olonsa helpottamiseen. Jos hernekeitto, sipuli ja ruisleipä nostattavat illalla peittoa ilmaan, kannattaa tutustua tähän kirjaan!

Virpi Mikkosen Kiitos hyvää on oikea keittokirja, ei ohjevihkonen. Reseptejä ja kauniita kuvia on yli 120 sivulla. Mikkonen pitää myös blogia. Kirja keskittyy herkkuihin ja Mikkonen käyttää ohjeissa paljon luomutuotteita ja mahdollisimman vähän prosessoituja raaka-aineita. Hän mainitsee myös esipuheessaan, että monet ohjeista voi tehdä kuumentamatta, jolloin ravintoaineet säilyvät. Raakaruoka-aspektikin siis löytyy. Mikkonen esittelee käyttämänsä raaka-aineet ja plussaa on kirjan lopusta löytyvä listaus niiden tilauspaikoista, kaikilla kun ei ole mahdollisuutta löytää niitä lähikaupasta. Pähkinöitä, hedelmiä ja makeutusaineita löytyy nykyään jo aika mukavasti isoista marketeista.

Reseptit ovat kohtuu yksinkertaisia ja helppoja kotikeittiössä toteutettavaksi. Joissakin resepteissä ainesosaluettelo on pitkä ja voi tuntua, että aineksiin menee pitkä penni. Jos ainesten ei tarvitse olla vaikkapa juuri luomua, siinä voi säästää. Osa aineksista, esimerkiksi lakritsijuurijauhe, on kuitenkin aika riittoisaa. Sitä löytyy sattumoisin omasta kaapistani, joten ajattelin kokeilla kotitekoista lakua (s. 44) ja lakritsijäätelöä (s. 107). Jos mielesi tekee herkkuja, ja haluaisit tehdä ne itse ilman sokeria ja gluteenia, tämä kirja on sinulle!

Kolmas kirja on Emmi-Liia Sjöholmin Viljaton kattaus. Hänkin pitää suosittua blogia. Kirjan esipuheessa hän kertoo pyrkivänsä korvaamaan perinteiset herkut ravitsevimmilla vaihtoehdoilla. Kirjasta löytyy myös hänen blogistaan tuttu bataattiburgerin ohje (s. 90). Meilläkin on bataattiburgeria tehty ja hyvin upposi.

Tässä kirjassa on siis myös suolaisia ruokia makeiden herkkujen lisäksi. Kauniiden kuvien lisäksi resepteille tuovat raameja kirjoittajan leppoisa jutustelu reseptien taustoista ja pikkunikseistä. Tunnelma on kuin olisi seuraamassa kaverin keittiössä iltaruuan valmistelua. Tämä kirja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita gluteenittomasta ruuanlaitosta ja uusista tavoista hyödyntää tuttuja (ja uusia) raaka-aineita.

Kaikki kirjat ovat kirjaston kirjoja.

FODMAP – vatsavaivat kuriin ruokavaliolla. 137 sivua. Nemo, 2014.

Virpi Mikkonen: Kiitos hyvää. Herkkuja ilman sokeria ja gluteenia. 144 sivua. Otava, 2015.

Emmi-Liia Sjöholm: Viljaton kattaus. Upeita makuja gluteenittomista raaka-aineista. 218 sivua. Atena, 2015.