Avainsanat

, , , , , , , , ,

Paistovalmiit horsmaparsat odottavat seurakseen vain oliiviöljyä ja suolaa.

Paistovalmiit horsmaparsat odottavat seurakseen vain oliiviöljyä ja suolaa.

Kevään villiyrttikausi alkaa olla parhaimmillaan täällä Keski-Suomessa III-IV -kasvuvyöhykkeiden tietämillä. Siis metsään hortoilemaan! Hortoilu on hauska termi, joka ei tarkoita kuljeskelemista päämäärättä vaan villiyrttien keräilyä. Useimpien niiden uusia versoja, ja lehtiä, voi toki kerätä koko kesän, mutta parhaimmillaan ne ovat näin keväällä vauvaversoina. Villiyrtteihin pätee sama kuin sieniinkin eli kerää vain niitä yrttejä, jotka varmasti tunnistat! Nykyään on saatavilla kännykkäsovelluksia (mm. Suomen luonto tarjoaa sellaisen), jotka kulkevat koko ajan mukana ja joiden avulla on helppo tarkistaa, onko yrtti se, minkä sen olettaakin olevan. Esimerkiksi vuohenputkella ja peltokortteella on myrkyllisiä näköislajeja.

Babynokkoset, ahomansikan lehdet ja siankärsämöt  valmiina silputtavaksi ja lettutaikinaan pantavaksi.

Babynokkoset, ahomansikan lehdet ja siankärsämöt valmiina silputtavaksi ja lettutaikinaan pantavaksi.

Horsmaparsat

Tähän lisukkeeseen et tarvitse kuin hieman oliiviöljyä ja suolaa. Horsman versot pitää kerätä puhtaalta kasvupaikalta ja hyvin nuorina. Niissä voi olla jo hieman tupsua, se ei haittaa. Varsi napsahtaa poikki kuin parsalla. Versot huuhdellaan ja tupsulliset versot kannattaa upottaa hetkeksi veteen, että mahdolliset öttiäiset pulpahtavat esiin piilopaikastaan. Sitten versot voi taputella kuivaksi vaikka talouspaperilla ja leikata alapäästä punaiset osat pois. Sitten vain pariksi minuutiksi pannulla kuuman öljyyn tirisemään!

Villiyrtit sopivat hyvin lettu- tai pannaritaikinaan pinaatin sijaan. Ihan pieniä vauvanokkosten lehtiä ei tarvitse edes ryöpätä, vaan hyvin huuhdeltuina ne voi silputa muiden yrttien kera suoraan taikinaan. Meidän läheltämme löysin nokkosen, ahomansikan ja siankärsämön lisäksi poimulehteä lettuihin. Nyt löytyisi myös voikukan lehtiä ja ketunleipää.

 Villiyrttiletut

5 dl laktoositonta maitoa tai riisi/kaura/soijamaitoa

2 kananmunaa

1 dl gluteenitonta jauhoa

ripaus suolaa ja sokeria

Villiyrttejä maun mukaan

1. Valmista ensin lettutaikina. Sekoita neste, kananmunat, jauho ja mausteet sekaisin. Vispilällä taikinan saa ainakin kunnolla sekaisin. Anna turvota puolisen tuntia.

2. Huuhtele yrtit hyvin ja silppua ne. Lisää taikinaan ja paista öljyssä tai laktoosittomassa rasvassa kauniita räiskäleitä.

Täältä löytyy Suomen luonto -lehden mobiilisovellus:

http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/uusi-mobiilisovellus-tarjoaa-tietoa-ja-resepteja-villivihanneksista/