Avainsanat

, , , , , , , , ,

Raikas sitruunarahkalla täytetty mansikkakakku on muodikkaasti alaston eli sivut on jätetty kuorruttamatta.

Raikas sitruunarahkalla täytetty mansikkakakku on muodikkaasti alaston eli sivut on jätetty kuorruttamatta.

Näin kevään juhlakauden kynnyksellä toivotan tervetulleeksi alkuvuoden trendikakun eli alastoman täytekakun. Muodikkaassa kakussa reunat jätetään kuorruttamatta ja täytteet saavat näkyä. Kuorrutuskin saa valua rennosti reunan yli. Helpommalla ei juhlapöytään saa rentoa piknik-tunnelmaa!

Täytekakun pohjan tein perinteisellä lasimittauksella eli lasillinen (4) kananmunia, lasillinen sokeria (puolet tavallista ja puolet karppisokeria) ja lasillinen jauhoja (puolet gluteenitonta jauhoseosta ja puolet perunajauhoja). Täytteeksi vispasin purkillisen laktoositonta vispikermaa, jonka sekaan kääntelin laktoositonta sitruunarahkaa. Hieman makeutin lisää vaniljasokerilla. Kostuttamiseen käytin mehua ja sivelin kevyesti mansikkahilloa ensimmäisen kakkulevyn päälle.

Vanha vinkki on, että kananmunat käytetään huoneenkämpöisinä ja vispikerma kylmänä. Silloin kesähelteilläkin kakku onnistuu helpommin!

Kakkupohja taisi nyt ensimmäisen kerran onnistua hienosti. Lämpötila oli sopiva, noin 180 astetta, ja 25 minuuttia riitti paistoajaksi. Kokeilin siinä vaiheessa cocktail-tikulla kypsyyttä, ja kun tikkuun ei tarttunut taikinaa, otin kakkupohjan pois uunista ja jäähtymään ennen täyttöä.

Lähimarketin marjat tulivat Belgiasta ja Espanjasta, mutta hyvin huuhdeltuina ja pestyinä ne kyllä toimivat kotimaisten marjojen kypsymistä odotellessa.

Mansikka-sitruunarahka -täytekakku (gluteeniton, laktoositon)

4 kananmunaa

puoli lasillista sokeria

puoli lasillista karppisokeria

puoli lasillista gluteenitonta jauhoseosta

puoli lasillista perunajauhoa

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1 prk laktoositonta vispi/kuohukermaa

1 prk (Valio Eila) laktoositonta sitruunarahkaa

vaniljasokeria/karppisokeria

mansikkahilloa

mehua kostutukseen

Päälle:

Mansikkaa ja pensasmustikkaa tai muita marjoja

1. Laita uuni lämpiämään 175-180 asteeseen. Meidän tehokkaassa uunissa tämä vastannee tavallisen uunin noin 200 astetta.

2. Mittaa kananmunat ja sokerit kulhoon ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita ne mukaan.

3. Paista kakkupohjaa noin 20-25 minuuttia. Kokeile välillä cocktail- tai hammatikulla kypsyyttä ja tarvittaessa peitä kakku loppuvaiheessa leivinpaperilla palamisen estämiseksi.

4. Kun pohja alkaa olla jäähtynyt, leikkaa se kahteen tai kolmeen osaan. Kostuta mehulla lusikan avulla ja lisää ohut kerros mansikkahilloa.

5. Vatkaa vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita sitruunarahka sekaan ja maista makeusaste. Halutessasi voit lisätä makeutusta.

6. Levitä noin puolet täytteestä hillon päälle. Osan marjoista voit pilkkoa täytteen päälle. Aseta kansilevy päälle ja kostuta myös se.  Pohja voi levätä ennen koristelua suojakuvun alla jääkaapissa seuraavaan päivään, mutta kakun voi koristella ja nauttia vaikka heti. Lopun täytteen voi lusikoida kakun päälle, levitellä sitä rennosti ja koristella kakku lopuksi marjoilla ja vaikkapa sitruunamelissan lehdillä.