Avainsanat

, , , , ,

Näistä silmuista tulee pihlaja-amarettoa, kunhan ne saavat seuraksensa sokeria ja  peitoksensa maustamatonta alkoholia. Muutaman viikon muhimisen jälkeen vuorossa ovat siilaus ja maistiaiset.

Näistä silmuista tulee pihlaja-amarettoa, kunhan ne saavat seuraksensa sokeria ja peitoksensa maustamatonta alkoholia. Muutaman viikon muhimisen jälkeen vuorossa ovat siilaus ja maistiaiset.

Nyt alkaa olla viimeiset hetket Keski-Suomessa kerätä pihlajansilmuja ja laittaa tekeytymään pihlaja-amarettoa. Viileä toukokuu on hidastanut silmujen aukeamista ja yllätyksekseni löysin niitä vielä tänään lähimetsästä. Keräsin niitä sen verran, että saan tehtyä pienen erän pihlaja-amarettoa, sillä uskokaa tai älkää: silmut maistuvat juuri siltä! (Amaretto on italialainen karvasmantelilla maustettu likööri.)

Ohje on yksinkertainen: puhdista silmut, laita lasipurkkiin ja lisää noin kolmasosa sokeria. Laita maustamatonta, kirkasta viinaa sen verran, että silmut peittyvät. Kirjoita muistiin mitä purkissa on, mistä ja milloin kerätty. Anna tekeytyä vaikka ikkunalaudalla muutama viikko, ravista purkkia välillä. Siilaa silmut pois, lisää sokeria, jos tarvitsee, ja pullota mieleisiisi pikkupulloihin. Kuusenkerkkäkautta odotellessa: terveydeksi!