Avainsanat

, , , ,

Juustoiset seesami-durra -leipäset maistuvat aamulla, päivällä ja illalla.

Juustoiset seesami-durra -leipäset maistuvat joko niin, että niiden sisään on leivottu suolaisia herkkuja tai perinteisesti niin, että niiden päälle kootaan juustoa, kinkkua tai kasviksia.

Sain Katilta Pohjois-suomesta luvan esitellä näiden luontaisesti gluteenittomien ja vähähiilihydraattisten leipästen ohjeen täällä blogissani. Hän oli kehitellyt tätä reseptiä karppileipien pohjalta. Niissä on jauhona käytetty mantelijauhoa ja mittasuhteet ovat vähän erilaiset.

Minulla oli kaapissa durraa odottamassa sopivaa leipomishetkeä. Seesaminsiemeniä, kananmunia ja leivinjauhettakin löytyi, joten juustoraaste oli ainut, joka puuttui.

Durra on uusi mielenkiintoinen tuttavuus, jota löysin Punnitse & Säästä -kaupasta. Se on Afrikasta kotoisin oleva heinäkasvi, jota käytetään kyllä yleisesti muualla maailmassa. Se on maailman viiden eniten käytetyimmän viljan joukossa ja siis gluteeniton. Ulkomaisissa blogeissa siihen törmää nimellä sorghum flour. Durrasta sanotaan myös, että siitä saisi leivonnaisiin sitä monen kaipaamaan rukiin makua.

Tällä ohjeella tulee 5-6 leipästä. Reseptiä lukiessani silmäni hyppäsivät jostain syystä sanan ”jauhettu” yli eli käytin seesaminsiemenet sellaisenaan. Ohjeessa oli myös mainittu, että seesaminsiementen tulisi olla kuorellisia, mutta itse tein kuorituista. Hyviä leipäsiä tuli silti. Leivinjauhetta on ohjeessa aika paljon ja ajattelinkin, että seuraavalla kerralla kokeilen laittaa sitä vähemmän.

Jos leivot leipästen sisään suolaisia täytteitä, jaa taikina kahteen osaan. Nostele ensin leivinpaperille leipäsiksi puolet taikinasta, lisää täytteet (esimerkiksi paprikaa, aurinkokuivattua tomaattia, fetaa tai kinkkua) ja laita sitten ”kansi” päälle.

Juustoiset seesami-durra -leipäset (gluteeniton, laktoositon)

1,5 dl (jauhettuja) kuorittuja/kuorimattomia seesaminsiemeniä

0,75 dl durrajauhoa

2 dl laktoositonta juustoraastetta

3 kananmunaa

1,5 tl leivinjauhetta

1. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

2. Sekoita kaikki ainekset ja anna kohota sen aikaa, kun uuni lämpiää.

3. Nostele kauhalla (tai käsin, jos käytit jauhettuja seesaminsiemeniä ja taikina on sopivan kiinteää) leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja tasoittele leipäsen muotoisiksi.

4. Paista 225 asteessa 10 minuuttia.