Avainsanat

, , , , ,

Mustikkarahkapullia Olgan ohjeella. Vielä pitäisi löytää esteettisten pullien ohje...

Herkullisia mustikkarahkapullia Olgan ohjeella. Maku on kohdallaan, vaikka estetiikassa on toivomisen varaa!

Olga Temoselta on ilmestynyt alkuvuodesta leivontakirja nimeltään Olgan pullakirja. Kuten nimi kertoo, nyt ollaan tärkeiden asioiden äärellä: pullan leivonnassa. Kodin hengettärenä, maatilan emäntänä, näyttelijänä ja kirjailijana tunnettu Temonen on panostanut pullatietouteen, sillä leipomisen aakkoset A:sta Ö:hön tulevat tutuiksi.

Kirja jakaantuu kahteen osaan: Pullateoriaan ja resepteihin. Kirjoitin Pullateorian isolla P-kirjaimella, sillä teoriaosuudessa esitellään tarvittavat ainekset, välineet, itse leipomisen työvaiheet, vinkkejä mm. raakapakastamiseen sekä erilaisia taikinoita, mm. gluteeniton taikina. Tämän lisäksi neuvotaan sanoin ja kuvin erilaisia pitkojen letitystapoja.

Reseptit on jaettu pikkupulliin, korvapuusteihin, täytepulliin, jaettaviin pulliin (bostonit, pitkot, kranssit) sekä astetta vaativampiin leivonnaisiin, kuten munkkeihin. Valitsin monista herkullisista ohjeista vadelma-rahkapullat, jotka tein kylläkin mustikkaversiona.

Kokeilin siis Olgan gluteenitonta taikinareseptiä. Hankin hyvät ainekset (laktoositonta täysmaitoa ja voita) ja hieman epäonnisena pullanleipojana lohduttauduin sillä, minkä Olgakin toteaa, eli ”jokaisen ihmisen lähtökohtaisesti samalla tavalla leivottu pulla maistuu aina erilaiselle”. Tein jopa voille oman mini-ilmaston, jotta se olisi pehmenneenä tasaisen lämpöistä! Tämän niksin bongasin jokin aika sitten jostain leivontablogista. Taidan laittaa lässähtäneet pullat epäonnistuneen mini-ilmaston syyksi…

Tai sen syyksi, että edelleen, yli kahden vuoden jälkeenkin, uunimme on minulle melkoinen mysteeri. Sanotaan, että ”tunne uunisi”, mutta minä en vain tunne – vielä. Revanssia suunnitellaan!

Mini-ilmasto voin tasaiseen pehmittäiseen - kaikkea sitä tekeekin onnistuneen pullan eteen!

Mini-ilmasto voin tasaiseen pehmittäiseen – kaikkea sitä tekeekin onnistuneen pullan eteen!

Pullan onnistumiseen vaikuttaa Olgan mukaan moni asia, jopa tunnelma. Vetoakin tulisi välttää ja sammuttaa liesituuletinkin. Olga jopa nostaa taikinakulhon korkeammalle, koska ilmahan on siellä lämpöisempää. Taikinakulhon päälle levitetyllä leivinliinallakin on oma tehtävänsä.

Noudatin tarkasti Olgan ohjeita ja gluteenittomaan taikinaan tulikin aika mukavasti sitkoa psylliumilla ja raastetulla raa´alla perunalla. Sain pyöriteltyä kauniin pyöreitä, tasaisia pullia. Sitten painoin lasin pohjalla kuopan pulliin, jotta sain mustikkarahkatäytteen mukaan. Siinä vaiheessa pullien reunat rakoilivat kuin laavakentällä. Käyttäytyisiköhän normitaikina samalla tavalla? Paistaminenkaan ei auttanut asiaa, sillä gluteenittomat leivonnaiset eivät juurikaan uunissa enää kohoa. Pullat jäivät vähän onnettoman näköisiksi. Maku oli kuitenkin onnistunut ja sehän on pääasia! Sitäpaitsi sisuunnuin sen verran, että päätin pyöräyttää joku päivä gluteenittoman pullapitkon. Minuahan ei yksi sitkoton taikina lannista!

Kirja soveltuu sekä pullan leivontaan tutustuvalle että inspiraatioksi kokeneillekin. Lämminhenkisen kirjan kauniista valokuvista vastaa Emilia Ikäheimo, graafisesta suunnittelusta ja taitosta Päivi Häikiö. Jenni Salminen on toimittanut teoksen.

Olga Temosen Olgan pullakirja on kattava katsaus pullan leipomisen nikseihin.

Olga Temosen Olgan pullakirja on kattava katsaus pullan leipomisen nikseihin.

Kirja on arvostelukappale.

Olga Temonen: Olgan pullakirja. 145 sivua. Tammi, 2015.