Avainsanat

, , , ,

Tervasaippua sopii erityisen hyvin suihkusaippuaksi ja saunaan.

Tervasaippua sopii erityisen hyvin suihkusaippuaksi ja saunaan.

Tässä saippuassa tuoksuu ja näkyy aito terva. Se antaa maanläheisen värin ja kutittelee tuoksullaan esiin muistoja kevätpäivistä, jolloin rannoilla tuoksuvat tervatut puuveneet. Se on ehdottomasti yksi lempituoksuistani!

Tervasaippuan tekeminen on melko yksinkertaista reseptiikaltaan, mutta koska tervalla on ”jäsähdyttämistaipumus” (taikinamassa paksuuntuu nopeasti), täytyy jäsähtänyt saippuamassa melkeinpä runnoa muottiin. Siinä vaiheessa yleensä sadattelen mielessäni, että tarvitsiko taas ryhtyä tähän hommaan. Kun seuraavana päivänä otan saippuahalon muotista, harmitus kaikkoaa, sillä silloin ihailen taas tervasaippuan kaunista muotoa. Se ei koskaan asetu täydellisesti muottiinsa, mutta ei sen tarvitsekaan, sillä se on mielestäni kauneinta juuri tuollaisenaan. Leikattuani halon paloiksi istun hetken vain ihmettelemässä, kuinka palkitsevaa saippuan tekeminen on. Vaivannäköni on moninkertaisesti palkittu. Hamppunarun pujotus reikiin ja saippuan asettelu kypsymistä varten kruunaa kaiken.

Tervasaippuat ovat suosittuja lahjoja tuomaan tuoksua suihkuun, saunaan tai mökkisaunaan. Tietenkin saippua myös puhdistaa ja tervaa on aiemmin pidetty ihoa hellivänä aineena. Vaikutuksista en mene vannomaan, mutta ei käsin tehty saippua huonoakaan tee. Muina ainesosina olen käyttänyt kookosrasvaa, oliiviöljyä ja risiiniöljyä. Lipeää tarvitaan aina saippuanteossa rasvojen saippuoitumiseen, mutta se neutraloituu saippuan kypsyessä. Siksi yleinen neuvo onkin, että saippuaa voi käyttää vasta aikaisintaan kuukauden päästä valmistuspäivästä. Kaikki hyvä tarvitsee aikaa kypsyäkseen.

Käsintehty saippua hellii aisteja.

Käsintehty saippua hellii aisteja.