Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Gluteeniton puustikranssi koristeena kesän viimeiset villiorvokit, ruusunnuput ja -kiulukat, pihlajan lehtiä ja granaattiomenaa.

Gluteeniton puustikranssi koristeenaan kesän viimeiset villiorvokit, ruusunnuput ja -kiulukat, pihlajan lehtiä ja granaattiomenaa.

Mieleni on tehnyt leipoa jo jonkun aikaa. Halusin kokeilla gluteenitonta pullapitkoa, mutta jollain twistillä. Päädyin tekemään sydämenmuotoisen korvapuustikranssin, jossa hyödynsin Olgan pullakirjan gluteenittoman pullan reseptiä. Päätin myös pysyä ihan klassisissa korvapuustimausteissa eli kardemummassa ja kanelissa, vaikka mieli teki kokeilla erilaisia täytteitä. Ensi kerralla sitten!

Yhdistelin siis Olga Temosen kolmea ohjetta: gluteenittoman pullan, kranssin ja korvapuustien reseptejä. Tämä pullataikina oli luontaisesti gluteeniton, sillä käytin Semperin Fin mix -sekoitusta. Sitä meni tasan kaksi puolen kilon pakettia. Nostatuksessa käytin yhden nostatuksen taktiikkaa eli heti taikinan vaivattuani puolitin sen, kaulin levyksi, levitin täytteet (laktoositonta margariinia, kanelia ja sokeria) ja rullasin, jonka jälkeen kranssi sai nousta yli puoli tuntia. Korvapuustirullan halkaisin ohjeen mukaisesti, mutta puoliskojen kiertäminen ei niin helposti onnistunutkaan. Vaikka taikina oli helppo kaulita – en tarvinnut edes apujauhoja – oli se sen verran haurasta, ettei sitä kovin voinut käsitellä. Kiersin sen minkä pystyin, sitten muotoilin kranssin sydämenmuotoiseksi. Veitsellä viilsin koristeviivoja, jotka toimivat myös nyhtö-ominaisuudessa. Kai tätä voisi sanoa jopa nyhtökranssiksi! Nostatuksen jälkeen sivelin kananmunalla ja ripottelin raesokerit päälle ja uuniin puoleksi tunniksi. A vot!

Puustikranssin sydämen muoto näkyy tässä kuvassa paremmin. Ja oli herkullista!

Puustikranssin sydämen muoto näkyy tässä kuvassa paremmin. Ja oli herkullista!