Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Palapaistikastiketta papan metsästämästä hirvestä ja omatekoista mustaherukkahilloa vaarin marjoista.

Palapaistikastiketta papan metsästämästä hirvestä ja omatekoista mustaherukkahilloa vaarin marjoista – puhtaita makuja!

Meillä syödään paljon hirvenlihaa isäni hirvenmetsästyksen ansiosta. Syömme sitä jauhettuna ja kokonaisena, useimmiten juuri palapaistikastikkeena, koska se maistuu kaikille. Tämän ruoka-annoksen lisukkeena on tavanomaisempien perunan ja salaatin lisäksi paistettua polentaa, jota jäi yli edellisillan polentapuurosta. Polenta tarkoittaa maissisuurimoita, joista saa nopeasti keitettyä pehmeänmakuista gluteenitonta puuroa. Ylijäämän voi paistaa seuraavana päivänä. Mustaherukkahillon marjat ovat peräisin vaarilasta.

Hirvenmetsästyskausi on syksyisin, mutta metsästysseurojen työ on ympärivuotista – lautaselle päätyvää ruoka-annosta edeltää kova työ. Metsästetty hirven liha ei todellakaan ole ilmaista, joten siihen on syytä suhtautua kunnioituksella ja nostaa metsästäjille hattua. Teette hienoa työtä!

Hirvenlihaa täytyy haudutella pitkään, joten otan pakkasesta lihaa sulamaan jo edellisenä iltana. Aamulla herättyäni pilkon lihan pieniksi paloiksi puhtailla saksilla, jonka jälkeen laitan lihat kattilaan kylmään veteen. Tässä on eri koulukuntia; toiset aloittavat kylmällä vedellä, toiset kiehuvalla. Kun vesi alkaa kiehua, pintaan nousee ”kuohaa”, epäpuhtauksia, jotka kuorin kauhalla pois. Kun liemi on kirkasta, lisään erilaisia mausteita ja annan kattilan hiljalleen porista kolmisen tuntia. Välillä lisään vettä, jos on tarpeen. Lopuksi suurustan, jos siltä tuntuu, ja lisään tilkan kermaa. Kiehautan ja maistan maut. Joskus on tarpeen lisätä mausteita, joskus kastike on sillä valmista.

Itse laitan alussa riistafondia, lihaliemikuution tai -jauhetta ja Heikkilän Yrttitilan riistamaustetta. Olen käyttänyt sitä jo vuosia tässä kastikkeessa ja havainnut sen erinomaiseksi. Muita mausteita vaihtelen. Joskus kuullotan sipulia mukaan, tällä kertaa lisäsin hieman cajun-maustetta ja pari valkosipulinkynttä.

Hirvikastike (gluteeniton, laktoositon)

800-1000g pieneksi paloiteltua hirvenlihaa

reilusti vettä

suolaa/riistafondia/lihaliemikuutio tai -jauhetta

mausteita

laktoositonta ruoka/kuohukermaa

gluteenitonta suurustetta (Gluteenittoman maailman suuruste on mielestäni parhainta)

  1. Kaada kattilaan reilusti kylmää vettä. Lisää paloitellut lihat. Anna veden kuumentua kiehuvaksi ja kuori ”kuoha” kauhalla pois pinnalta.
  2. Kun liemi on kirkasta eikä kuohaa enää nouse, lisää mausteet. Anna porista pari-kolme tuntia. Lisää vettä, jos on tarpeen. Lopuksi lisää mahdollinen suuruste ja kerma. Kiehauta ja maista. Lisää mausteita tai suolaa, jos vielä tarpeen.