Avainsanat

, , , , , ,

Tällä hetkellä suosittu sitruunapasta on vanha ranskalainen resepti, joka varmasti täräyttää makunystyrät hereille!

Tällä hetkellä suosittu sitruunapasta on vanha ranskalainen resepti, joka varmasti täräyttää makunystyrät hereille!

Sitruuna-tagliatelle, tuttavallisemmin sitruunapasta, on melkoinen c-vitamiinipommi, joka taatusti saa silmäluomet rävähtämään auki. Sitruuna-tagliatelle on vanha resepti, joka löytyy ainakin Mireille Guilianon kirjasta Ranskattaret eivät liho (s. 150) ja varmasti useimmista välimerellisistä keittokirjoista. Nyt se on pinnalla täällä meilläkin (mm. Kodin Kuvalehti 1/2016) ja hyvä niin. On nimittäin pirteä pasta!

Lähikaupastamme ei löytynyt gluteenitonta tagliatellea, joten käytin penneä. Toimii ihan yhtä hyvin. Laktoositonta parmesaanijuustoakaan ei löytynyt, joten tyydyin vähälaktoosiseen Gran Padano -raasteeseen. Muut ainekset onneksi löytyivät.

Reseptistä on monenlaisia versioita, mutta itse toteutin sellaisen, johon tuli vain pastaa, sitruunaa, tuoretta basilikaa ja juustoraastetta. Simppeliä! Maku oli voimakas ja kirpeä, joten ei haitanne, jos sitä taittaa esimerkiksi hapankermalla, jota Guiliano käyttää. Ja makumaailmaan saa muuta vaihtelua vaihtelemalla tuoreita yrttejä.

Sitruunapasta (GL, VL)

400g gluteenitonta pastaa

3-4 sitruunan mehu

yhden sitruunan raastettu kuori

150g parmesaaniraastetta tai muuta juustoa

ruukullinen tuoretta basilikaa

(pieni purkillinen ranskankermaa)

1 rkl oliiviöljyä

suolaa ja pippuria maun mukaan

  1. Kaada pasta kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kypsäksi ohjeen mukaan.
  2. Puserra sitruunoista mehu ja raasta yhden sitruunan kuori. Raasta myös juusto, jos et käytä valmiiksi raastettua. Hienonna basilika.
  3. Sekoita mehu, mausteet ja raaste.
  4. Kaada pasta lävikköön, ota hieman keitinvettä erilleen. Kaada pasta takaisin kattilaan ja lisää mehu-raasteseos. Sekoita. Anna kattilan olla lämpimällä liedellä, sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Lisää tarvittaessa hieman keitinvettä.
  5. Kun juusto on sulanut, sekoita yrttisilppu. Tarjoile heti.