Avainsanat

, , , ,

Karen Joy Fowlerin palkittu romaani kuvaa syvällisesti ja inhimillisesti perhesuhteita.

Karen Joy Fowlerin palkittu romaani kuvaa syvällisesti ja inhimillisesti perhesuhteita.

Amerikkalaisen Karen Joy Fowlerin kolmas suomennettu romaani Olimme aivan suunniltamme on syvästi inhimillinen kertomus toimimattomista perhesuhteista, puhumattomuudesta ja muistista. Se kysyy, kuinka määrittelemme perheemme, keitä siihen kuuluu ja kenellä on oikeus tähän määrittelyyn? Ja kun tarinaa kerrotaan, mistä kohdasta se aloitetaan ja kuka muistaa oikein?

”Kieli vaikuttaa muistoihin juuri siten: se oikoo, vahvistaa, järjestää ja säilyttää. Usein kerrottu tarina on kuin perhealbumin valokuva. Se korvaa lopulta hetken, joka sen oli tarkoitus ikuistaa”. s. 63.

Olin pikaisesti silmäillyt arvioita tästä kirjasta ja tiesin sen perusteella odottaa yllätystä. Arvioitsijat jättivät kertomatta, mikä se yllätys on, ja teen teille saman palveluksen. Saatte tästä kirjasta siten paljon enemmän irti, mitä aloittaessanne arvaattekaan.

Näennäisesti kirja kertoo nuoresta naisesta, Rosemarysta, joka etsii paikkaansa elämässä. Hän opiskelee, tekee sitä mitä muutkin näyttävät tekevän. Hän ei millään tavalla erottuisi joukosta, ellei hän lukijalle paljastaisi heti alkumetreillä sitä, mikä hänet toisista erottaa: hänen veljensä ja sisarensa ovat kadonneet. Tämä ei kuitenkaan ole se yllätys.

Kirja on yhtä aikaa lempeä, surullinen, kaihoisa, terävä ja hyväksyvä. Se on taitavasti ja älykkäästi kirjoitettu. Se voitti PEN/Faulkner-palkinnon ja oli Man Booker-palkintoehdokkaana.

Mietin, kuinka perustelisin teille sitä, miksi teidän kannattaa lukea tämä kirja, kun en halua juurikaan paljastaa juonta. Ehkä romaaniin kannattaa tarttua siksi, että sen luettuanne olette saaneet uutta ajateltavaa ja uuden näkökulman. En voi luvata teille viihdettä, koska tarina tekee paikoin kipeää ja saa lukijan suuttumaan. Poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen se kuitenkin on, kuten perhe, jota se kuvaa. Perhettä ei silti jätetä, ei tässä romaanissa.

Jos muistatte muutaman vuoden takaisin Jane Austen-lukupiiri -elokuvan, niin se perustuu myös Fowlerin aiemmin suomennettuun romaaniin.

Kirjaston kirja.

Karen Joy Fowler: Olimme aivan suunniltamme. 362 sivua. Tammi, 2015.