Avainsanat

, , , ,

Viluiselle, flunssaiselle, kevyttä lounasta kaipaavalle - tomaattikeitosta on joka nälkään!

Viluiselle, flunssaiselle, kevyttä lounasta kaipaavalle – tomaattikeitosta on joka nälkään!

Paahdetun tomaattikeiton ohje tuli vastaan jokunen aika sitten naistenlehden sivulta. Otin sen talteen, kuten otan aina kiinnostavimmat reseptit, ja tein keiton sen mukaan. Tuli hyvää keittoa, jota A-luokan lihansyöjäkin söi, mutta sitten – yllätys, yllätys – kadotin sen lehtileikkeen. Jokin kummallinen taika siinä on, että kun laittaa jonkun asian hyvään talteen, niin sitähän ei sitten enää löydä. Toiseen merkilliseen asiaan olen törmännyt käydessäni kaappejamme läpi. Muutosta muuttoon olen kuuliaisesti raahannut jotain tavaraa mukanani, ja nyt kun olen hennonut viedä sen kierrätykseen, niin heti tarvitsen sitä! Jospa vain tilat antaisivat periksi, niin voisi toteuttaa vanhaa periaatetta, jonka mukaan mitään ei kannata heittää pois.

Googlettelinkin löytääkseni sen naistenlehden nimen, josta tomaattikeiton resepti on peräisin, mutta ei onnistunut. Joten tässä on minun versioni siitä (tulkinnan puolelle reseptien toteuttaminen monasti muutoinkin menee):

Paahdettu tomaattikeitto (G, L)

1 kg tuoreita tomaatteja tai pari tölkkiä kuorittuja tomaatteja/tomaattimurskaa

1-2 sipulia

3-4 valkosipulin kynttä

2-3 viipaletta gluteenitonta paahtoleipää paahdettuna

(hieman laktoositonta juustoraastetta, mozzarellaa tai nokare tuorejuustoa, jos haluat)

tilkka oliiviöljyä

5 dl vettä

kasvisliemikuutio (Knorr, Reformi)

suolaa, pippuria, ripaus sokeria

 

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Halkaise tomaatit, poista kanta ja aseta viiltopuoli ylöspäin. Pirskota hieman oliiviöljyä päälle ja ripottele suolaa ja sokeria. Paahda 20 minuuttia.
  2. Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulit. Lisää ne pellille/vuokaan tomaattien seuraksi ja paahda lisää 10 minuuttia.
  3. Paahda leivänpaahtimessa 2-3 viipaletta gluteenitonta paahtoleipää. Leikkaa reunat pois ja käytä krutonkeina. Voit pyöräyttää krutongit myös paistinpannulla öljyn ja suolan kera. Leikkaa paahtoleipien keskusta pienemmiksi paloiksi.
  4. Kiehauta vesi ja sulata kasvisliemikuutio.
  5. Ota pelti uunista ja anna tomaattien ja sipuleiden jäähtyä tovi. Sitten kaada ainekset kattilaan. Lisää leivänpalaset. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää kuumaa kasvislientä joukkoon loraus kerrallaan, niin näet milloin keitto on sopivan sakeaa. Lisää halutessasi juustoraastetta, tuorejuustoa tai kermaa. Maista maut ja lisää suolaa ja pippuria, jos siltä tuntuu.