Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Naistenlehtien toimittajat ovat miettineet ja ennustaneet, mitkä ruoat ja ruoka-aineet olisivat tämän vuoden trendejä. Jotkut niistä ovat tehneet tuloaan jo jonkun aikaa ja ovat näkyneet myös ruoka- ja hyvinvointiblogien maailmassa. Nyhtökaura lienee trendeistä se, jota eniten odotetaan, ja jolta eniten odotetaan. Proteiinipitoisesta ruoka-aineesta povataan sekä ravitsemuksellista että taloudellista menestystä. Muutenkin resepteissä alkaa näkyä se, että osa lihasta korvataan kasviksilla, kuten vaikka jauhelihan jatkaminen soijarouheella, jota tosin on harrastettu jo pitkään. Fazerilla on myös tervetullut leipäuutuus, jossa osa jauhoista on korvattu juureksillä. Sitä meillä pienimmäinen on jo maistanut ja ilmeisen hyvää on. Kasvisten lisääminen kannattaa aina!

Nyhtökaura lienee trendeistä se, jota eniten odotetaan, ja jolta eniten odotetaan.

Ravintolamaailman puolelta seurataan, ovatko yhden keittiömestarin ympärille keskittyvät imperiumit väistymässä. Tilalle on mm. Kodin kuvalehdessä ennustettu kodinomaisempia, yksilöllisempiä ravintoloita, joissa annokset räätälöidään asiakkaan mieltymysten mukaan. Kahvilapuolella tätä on nähty jo pitkään: tilat on sisustettu kierrätysmateriaalein ja tarjottavissa on hyödynnetty lähiruokaa ja alueen erikoisuuksia. Nähtäväksi jää, kuinka suuren suosion saa georgialaiseen ruokaan erikoistunut ravintola, jonka näyttelijä Ville Haapasalo aikoo avata Helsinkiin. Ehkä georgialainen on uusi thaimaalainen?

Ehkä georgialainen on uusi thaimaalainen?

Lähiruoka on edelleen nousussa ja hyvä niin. Netti on osoittautunut toimivaksi jakelukanavaksi, erityisesti Facebook. Useimmilla paikkakunnilla toimii lähiruokapiirejä, joiden kautta voi tilata tuotteita ja raaka-aineita suoraan tilalta. Jyväskylässä toimii lähi- ja luomuruokaosuuskunta Mukulaari.

Hauska trendi näyttäisi olevan lakritsin esillenousu. Erilaisia lakritsituotteita ja -makuja. Helsingissä on ensi syksyllä Lakritsi- ja salmiakkifestivaalit, nam! Sinne vain lakritsi-tastingiin! Jälkiruokiin voi lisätä lakritsinjuurijauhetta ja itse pidän ihan lakritsinjuurihaudukkeesta eli juurten palasten päälle kaadetaan vain kiehuvaa vettä. Hetken odotus, siilaus, ja kuuma lakujuoma on valmista. Lakritsanjuurta ja -jauhetta saa mm. luontaistuotekaupoista, Punnitse ja säästä -kaupoista sekä isommista marketeista, myös netistä.

Helsingissä on ensi syksyllä Lakritsi- ja salmiakkifestivaalit, nam! Sinne vain lakritsi-tastingiin!

Ituja ja versoja on kasvateltu jo ties milloin, muistan myös omasta lapsuudesta 70-luvulta itujen idättämisen. Vesikrassin maku on jäänyt vahvasti mieleen makumuistona. Niistä on helppo saada vihreä lisä lautaselle etenkin nyt kevättalvella, kun kroppa janoaa jotain vihreätä, vitamiinipitoista ja tuoretta. Toki niitä saa myös kaupastakin, ei tarvitse itse puljata idätyspurkkien kanssa. Yksi helppo tapa saada vihreitä silmuja on laittaa koivun oksa maljakkoon veteen, odottaa kun hiirenkorvat ilmestyvät ja napsaista suuhun! Tämä tosin vaatii sen, ettei ole koivulle allerginen, ja oksien katkaisemiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Yksi helppo tapa saada vihreitä silmuja on laittaa koivun oksa maljakkoon veteen, odottaa kun hiirenkorvat ilmestyvät ja napsaista suuhun!

Mitähän muuta on ollut nähtävissä? Leivontaryhmissä oli jo viime vuoden puolella hyvin runsaita ja kukkuraisia täytekakkuja. Kakkujen päälliset ovat melkoinen runsaudensarvi; sinne voi upottaa rocky road-palasia (täällä Kinuskikissan ohje), keksejä, vohveleita, suklaapaloja, norotella erilaisia kastikkeita päälle… Eli sokeriähkyä luvassa! Veikkaan kuitenkin, että kakuista naked-versio pitää vielä tänä vuonna pintansa eli koristeita ja päällysteitä on vain vähän.

Erikoisruokavalioiden ja tavallisten ruokavalioiden raja-aidat madaltuvat entisestään.

Ja oma vahva veikkaukseni on, että yksinkertaistaminen jatkuu. Kotona rohkaistutaan kokeilemaan leivonnaisia, joissa on vain muutama ainesosa, kuten kaura-banaani-kekseissä. Erikoisruokavalioiden ja tavallisten ruokavalioiden raja-aidat madaltuvat entisestään. Oppia otetaan molemmilta puolilta. Eräänlaista fuusiota, joka kuulostaa korviini hyvältä. Niin ne uudet ruokalajit ja innovaatiot syntyvät!