Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Carnitas eli nyhtöpossua meksikolaisittain, bataattiranskalaiset ja salaattia. Aikaa vievää, mutta kannattavaa.

Carnitas eli nyhtöpossua meksikolaisittain, bataattiranskalaiset ja salaattia. Aikaa vievää, mutta kannattavaa.

Tähän aikaan vuodesta mieli alkaa tehdä ravintorikkaita ruokia ja hedelmiä. Sitrusten himo kertonee siitä, että kroppa kaipaa vitamiinitankkausta. Kun selailin reseptejä, joista tehdä hieman aikaa vaativaa sunnuntaipäivällistä, jostain syystä hyppysiini jäivät nämä: carnitas, bataattiranskikset ja appelsiiniriisi. Yllättävä, mutta toimiva yhdistelmä!

Carnitas on meksikolaista nyhtöpossua. Resepti on peräisin Virpi Mikkosen Kiitos hyvää! -kirjasta (s. 109). Carnitasten juju on possun kasslerin marinointi limettien ja appelsiinien mehussa. Kun marinadiin laitetaan vielä raakaa sipulia ja valkosipulia mausteita unohtamatta, niin tuoksuvalli on keittiössä melkoinen! Jos lihan tilalla olisi vaikkapa lohta, niin oltaisiin jo lähellä cevichen valmistamista. Sitrusten hapot alkavat ”kypsentää” lihaa tehokkaasti. Aikaa carnitasten valmistamiseen kannattaa varata kuutisen tuntia. Maku on vahva valmiinakin, joten paras tapa tämän ruuan nauttimiseen lienee Mikkosen suosittelemat tacot tai tortillat.

Bataattiranskalaisia olemme tehneet hyvin yksinkertaisella tavalla. Kuorimme bataatit, teemme niistä suikaleita, pyörittelemme kulhossa öljyssä, levitämme pellille ja ripautamme suolaa päälle. Paistamme uunissa 200 asteessa puolisen tuntia. Herkullista!

Appelsiiniriisi on raikas jälkiruoka. Puhtaat maut yhdistettynä vitamiineihin - onko parempaa yhdistelmää?

Appelsiiniriisi on raikas jälkiruoka. Puhtaat maut yhdistettynä vitamiineihin – onko parempaa yhdistelmää?

Appelsiiniriisi kuulostaa joltain sellaiselta, jota olisimme voineet tehdä 80-luvulla yläasteen kotitaloustunnilla (seiskaluokan ”kotsan” kirja on vieläkin hyllyssä ja välillä käytössä!). Se kuulosti simppeliltä ja kruusaamattomalta, joten päätin rohkaista (!) mieleni ja palata ajassa ja makumuistoissa taaksepäin. Noudatin Kaarina Virtasen Leivonnaisia ja kevyttä kotiruokaa keliaakikoille -kirjan appelsiiniriisin reseptiä (s. 51). Pitkäjyväistä riisiä keitetään appelsiinimehussa ja sokerissa, jonka jälkeen riisi asetellaan jälkiruokakulhoihin vuorotellen pilkottujen appelsiiniviipaleiden ja vaniljavaahdon kanssa. Vaniljavaahdon kyllä vaihtaisin hyvin maustettuun laktoosittomaan vispikermaan. Itse maistoin kerman vaniljasokerilla ja ripautin päälle lakritsinjuurijauhetta. Sopivatpa hyvin yhteen! Muutama nonparelli vielä päälle perheen pienimmäistä houkuttelemaan. Kannattaa kokeilla!