Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Näistä kukkakaalipohjaisista rieskoista saa mantelijauhoilla vähähiilihydraattisia. Itse kokeilin kassavaa eli maniokkia.

Näistä kukkakaalipohjaisista rieskoista saa mantelijauhoilla vähähiilihydraattisia. Itse kokeilin kassavaa eli maniokkia.

Hittirieska! Sellainen otsikko oli naistenlehdessä. Hiilariton!, se mainosti myös. No, se onneksi korjattiin piakkoin vähähiilihydraattiseksi. Ohjeessa oli käytetty mantelijauhoa, jossa jonkin verran hiilareita on, ja on niitä kukkakaalissakin. Tarkennus oli siinä mielessä tarpeellinen, että diabetesperheissä lasketaan päivän mittaan nautitut hiilarit hyvinkin tarkkaan. Ja tietysti myös karppaajat laskevat!

Rieskat olivat helpot tehdä. Höyrytin kukkakaalit ja ne saivat rauhassa levätä lävikössään hetken. Sitten kumosin ne kulhoon, muussasin haarukalla, lisäsin jauhot ja kananmunat. Ripaus suolaa, loraus oliiviöljyä ja pizzan valmistuksesta ylijääneet aurajuustomurut. Taputtelin pieniä rieskoja leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paistoin 225 asteessa kymmenisen minuuttia, kunnes alkoivat saada kaunista ruskeaa pintaa.

Kukkakaali on ollut jo jonkun aikaa pinnalla korvaamassa osaa jauhoista rieskoissa tai pizzapohjassa, en vain ollut itse kokeillut aikaisemmin. Tässä MeNaisten ohjeessa jauhoina oli käytetty mantelijauhoa, mutta kun joskus on tullut siitäkin allergiaoireita (kohtuudella kannattaa maistella myös sitä yhtä ruotsalaisten ihanaa daim-suklaakakkua, vink vink!), mietiskelin aikani, mitä jauhoa käyttäisin. Sitten muistin jokin aika siten ostamani kassava- eli maniokkijauhon (siitä valmistetaan paremmin tunnettua tapiokatärkkelystä). Kokeilamaan vain! Ja hyvin toimi. Muuten meillä jäävät nämä hittirieskat kehittelyvaiheeseen, sillä jopa minun suuhuni ne maistuivat ihan liikaa kukkakaalille, aurajuustosta huolimatta. Kun ostin maustettua tuorejuustoa, ne menivät vähän paremmin. Silti annan mielelläni loput testaukseen eteenpäin.

Tein pienen hiilihydraattivertailun jauhokaapissani. Nämä määrät ovat kaikki per 100g ja niihin on luettu sokerit mukaan. Kassava/maniokki on selvästi siellä alimmasta päästä:

Mantelijauho   7,2g/100g

Kassava/maniokki       38,02g/100g

Tattari   60,4g/100g

Durra  74g/100g

Semper Fin Mix  83g/100g

 

Kukkakaalirieskat (G, L)

500g kukkakaalia

2 kananmunaa

40g mantelijauhoa/muuta jauhoa

1 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa

(mausteita, muita maun antajia kuten aurajuustoa)

  1. Paloittele kukkakaali ja höyrytä kypsiksi. Kaada kulhoon, muussaa haarukalla. Lisää muut ainekset. Sekoita.
  2. Taputtele pieniä rieskoja pellille. Paista 225 asteessa noin kymmenisen minuuttia tai kunnes saavat pintaan väriä.