Avainsanat

, , , , , , ,

Raikas appelsiinilotta on pirteä pääsiäisen jälkiruoka ja kahvipöydän kuningatar.

Raikas appelsiinilotta on pirteä pääsiäisen jälkiruoka ja kahvipöydän kuningatar.

Mikä olisikaan keväisempi ja pääsiäiseen sopivampi kahvipöydän kuningatar kuin appelsiinilotta! Ihanan keltainen väri, pirteä ja raikas appelsiini, kermavaahto ja rahka sopivat erinomaisesti tähän vuodenaikaan.

Ainekset ovat yksinkertaiset ja toteutus helppo. Resepti on vanha, omani löysin Kotiruoka-kirjasta, jonka ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1908. Ohje saattaa olla peräisin jo sieltä saakka, sillä appelsiini rantautui Suomeen jo ennen 1850-lukua. Sitrussivuilta löytyy enemmänkin appelsiinien ja muiden sitrusten historiaa. Tämä minun painokseni on uudistettu vuonna 2000 ja siitä se löytyy sivuilta 311-312. Netistäkin löytyy ohjeita, muun muassa täältä.

Appelsiinilotta on muunnos Charlotte Russesta. Charlottessa pyöreä kulho (itse käytin toisenlaista vuokaa) vuorataan kääretorttuviipaleilla, lotassa taas appelsiini- tai persikkaviipaleilla. Kulho täytetään rahka-kermahyytelöllä, jonka seassa on jomman kumman tai kummankin hedelmän palasia. Hyytelö saadaan aikaiseksi tässä ohjeessa liivatteella. Vuoka laitetaan kylmään hyytymään, jonka jälkeen se kumotaan tarjoilulautaselle. Virkistävä tuulahdus, jota kannattaa kokeilla!