Avainsanat

, , , , , ,

Mandala Madness 2016 neljän viikon jälkeen. Koukuttavaa!

Mandala Madness 2016 neljän viikon jälkeen, noin 54cm halkaisijaltaan. Olen tähän saanut upotettua paljon jämälankakeriä. Koukuttavaa!

Tempauduin mukaan noin kuukausi sitten virkkauspiiriin, joka toimii enimmäkseen netissä ja siellä Facebookissa. Huomasin Vilkasta virkkausta! -ryhmässä ilmoituksen maaliskuussa alkavasta 16 viikkoa eli noin heinäkuun puoliväliin kestävästä virkkauspiiristä. Ideana on, että kerran viikossa julkistetaan pätkä virkkausohjetta, jonka mukaan naiset ympäri maailman virkkaavat seuraavan viikon aikana. Yhdessä virkkaamista kutsutaan CAL:ksi, joka on lyhennelmä englanninkielisistä sanoista Crochet Along eli virkataan yhdessä. Mandala taas on sanskriitin kieltä ja tarkoittaa ympyrää. Mitään uskonnollista tarkoitusperää tässä ei ole, vaikka joku onkin tulkinnut mandala-sanan sellaiseksi. CAL-projekteista osa on neliönmallisia, mutta näitä pyöreitä kutsutaan mandaloiksi. Ei siinä sen kummempaa.

Tämän vuoden Mandala Madnessin on suunnitellut Helen Shrimpton (täältä löytyvät nettisivut). Ohjeet ovat englanninkielellä, mutta ahkerat vapaaehtoiset ovat myös suomentaneet ne (täältä löytyy suomenkielinen johdanto ja täältä ensimmäisen viikon ohje). Joka torstai-ilta julkistetaan siis myös suomeksi ohje. Lisäksi netistä löytyy myös ohjevideo (tässä linkki ensimmäisen viikon ohjevideoon), joka on englanniksi, mutta sitä katsomalla ja suomenkielistä ohjetta seuraamalla pysyy kyllä perässä.

Jokainen virkkaaja voi suunnitella omat värinsä. Itse epäröin osallistumista siksi, että lankaa ja rahaa tähän tietysti saisi upotettua vaikka kuinka paljon. Sain inspiraation käydä lankavarastoni läpi ja totesin, että pari ikuisuusprojektia purkamalla minulla on kuin onkin lähes koko lankamäärä valmiina. Eli aion upottaa tähän työhön kaikki jämälankakerät ja tarvittaessa ostan vaikka kirpparilta lisää.

CAL-projektien yksi ominaisuus on se, että lopputulosta ei välttämättä tiedä etukäteen. Mandala Madnessistä tiedetäänkin aina vain se, mitä siihen asti on virkattu. Tulevat ohjeet ja lopputulos ovatkin kutkuttava mysteeri! Sen tiedän ainoastaan, että oman mandalani halkaisija tulee olemaan noin 160 cm ja suunnittelen siitä torkkupeittoa. Halutessani, ja jos taitoni riittävät, voin lopuksi itse lisätä peittoon kulmat, jolloin siitä tulee perinteisemmän muotoinen peitto.

Facebookissa on myös suomenkielinen Virkkaa mandalaa ja muita CAL-projekteja, jossa voi esitellä omia värivalintojaan ja kysyä neuvoa kinkkisiin kohtiin. Itse kun olen aloitteleva virkkaaja, niin olenkin kysynyt osaavammilta apua.

Hienointa tässä on ollut se, että olen oppinut niin paljon uutta. Vaikka olen käyttänyt tähän paljon aikaa, on se myös kannattanut: olen uskaltanut kokeilla vaikeilta näyttäviä tekniikoita ja selättänyt ne kohtuullisen helposti. Luultavasti en loppuajasta pysy muiden perässä, sillä virkkaan aika hitaasti, mutta ohjeet jäävät nettiin kaikkien saataville.

Uskomatonta on myös se, että tämä kaikki on ilmaista. Helen Shrimpton ei saa tästä rahaa, kuten eivät vapaaehtoiset kielenkääntäjät tai ohjevideon tekijä. Mainetta toki tulee, mutta niin pitääkin: ohje on ihana ja vasta-alkajakin pystyy tähän!

Tervetuloa yhdessä virkkauksen ihmeelliseen maailmaan!