Avainsanat

, , , , , , ,

Sympaattinen kyläpoliisi Gunnhildur Gisladottir selvittää rikoksia vuoden 2008 talousromahduksen kanssa kamppailevassa Islannissa.

Rouhea maalaispoliisi Gunnhildur Gísladóttir selvittää rikoksia vuoden 2008 talousromahduksen kanssa kamppailevassa Islannissa.

Tänä keväänä olen saanut uppoutua islantilaiseen dekkarimaailmaan sekä kirjan että tv-sarjan puitteissa. FST 5:ltä tuli erinomainen dekkarisarja Loukussa ja kirjojen puolella tutustuin Quentin Batesin Kylmät käänteet -kirjaan. Olen niin tottunut brittiläisiin ja amerikkalaisiin dekkareihin, että oli kihelmöivää upottautua islantilaiseen miljööseen.

Quentin Bates on englantilainen kirjailija, joka on asunut Islannissa pitkään. Maan kulttuurin ja politiikan tuntemus onkin vahvaa hänen esikoisteoksessaan. Parhaimmillaan hän mielestäni kuitenkin on luodessaan päähenkilöä, ylikonstaapeli Gunnhildur Gísladóttiria. Rouhea maalaispoliisi luo hyvän kontrastin Reykjavikin talouseliitin jäsenille. Luvassa onkin ainakin kolmen kirjan verran lisää rikosten, murhien, ratkomista ”Gunnan” kanssa.

Kirjassa esitellään paljon henkilöitä, joita minun makuuni on liian monta. Kaikilla hahmoilla ei mielestäni ole annettavaa juonen tai kokonaisuuden kannalta, vaan pikemminkin sekoittavat lukijaa. Lisäksi Bates on lisännyt otteita skandaaliblogista, joka paljastuksillaan järisyttelee talous- ja hallintoeliittiä. Otteita oli jokseenkin rasittavaa lukea puhekielisyyden ja välimerkeillä huitomisen vuoksi. Tämä sama vaiva vaivasi enemmänkin, sillä kustantamo Blue Moon olisi voinut käyttää enemmän aikaa oikolukuun ja taittoon. Osa henkilöistä kuulosti samalle eli heitä oli vaikea erottaa toisistaan, mutta tämä mennee Batesin esikoiskirjailijuuden piikkiin.

Pidin kuitenkin Gunnasta ja luen joskus toisenkin kirjan hänen liikkeistään. Islantilainen maisema henkilöineen miellyttää myös. Uudet kuviot ja ympyrät virkistävät.

Ps. Loukussa-sarja oli laadukas ja toivottavasti esitetään joskus uudestaan.

Kirja on kirjaston kirja.

Quentin Bates: Kylmät käänteet. 368 sivua. Blue Moon, 2011.