Avainsanat

, , , , , ,

Kurssilla valmistettiin mm. verimakkaraa ja kahdenlaista perunamakkaraa. Lisäksi oli mahdollisuus maistella gluteenittomia oluita.

Kurssilla valmistettiin mm. verimakkaraa ja kahdenlaista perunamakkaraa. Lisäksi oli mahdollisuus maistella gluteenittomia oluita.

Olen ollut nyt puolen vuoden sisään kahdella makkarantekokurssilla. Toinen oli viime joulukuussa ja Keski-Suomen marttojen järjestämä, toinen oli nyt toukokuussa ja Keski-Suomen keliakiayhdistyksen organisoima.

Marttojen kurssilla perehdyttiin itse makkaran valmistamiseen hieman enemmän; lihaa ja silavaa jauhettiin lihamyllyissä. Ajanpuutteen vuoksi keliakiayhdistyksen kurssille oli hankittu valmiiksi jauhettuja raaka-aineita, mikä jouduttikin työskentelyä, sillä lihamyllyjä oli vain yksi käytössä. Kummallakin kurssilla pääsin tekemään itsestäni mielenkiintoisimman kuuloista reseptiä: jouluna joulumakkaraa ja nyt toukokuussa verimakkaraa. Kumpienkin kurssien reseptit olivat marttojen.

Marttojen makkarakurssilla valmistettiin mm. joulumakkaraa (erinomaista) ja hirvimakkaraa höysteineen.

Marttojen makkarakurssilla valmistettiin mm. joulumakkaraa (erinomaista) ja hirvimakkaraa höysteineen.

Makkaroiden tekeminen on hyvin lihaisaa touhua, mutta kursseilla pääsi kokeilemaan myös tuorekelmussa kypsennettyjä makkaroita. Ne voi valmistaa täysin kasvis- ja vegaaniversioina. Sopiva massa muokataan pötkyläksi, solmitaan kiinni päistä ja keitetään kypsäksi vesikattilassa. Toki voi myös muotoilla massasta pötkylöitä ja paistaa murekkeen tavoin uunissa.

Massaan voi käyttää melkeinpä mitä vaan. Mielikuvituksen käyttö on erityisen sallittua! Kurssien vetäjät painottivat vain sitä, että jotain rasvaa tai öljyä tulee olla riittävästi, muuten makkaroista tulee kuivakkaita.

Keliakiayhdistyksen kurssin päätteeksi oli mahdollisuus maistaa gluteenittomia oluita sekä inkivääriolutta, joten tämä osuus oli K-18. Tämä ei tosin ollut ongelma, sillä kaikki olivat aikuisia. Oli mielenkiintoista kuulla asiantunteva esittely, oluet kun ovat minulle vähän vieras maailma. En välitä oluen mausta ja inkiväärioluenkin nautin mielellään alkoholittomana (toki maistettavana ollut alkoholillinen versio oli maukasta).

Käyn usein ruoka- ja kokkauskursseilla. Joka kurssilta oppii jotakin ja tapaa mukavia ihmisiä, joilla on sama kiinnostuksen kohde. Lisäksi kursseilla on tekemisen meininki, jota itse kannatan lämpimästi. Keski-Suomen marttojen sivuilta löytyy tapahtumakalenteri, jonka kautta voi ilmoittautua kursseille. Suosittelen lämpimästi. Erityisruokavaliotkaan eivät ole mikään ongelma tai hankaluus, kunhan siitä vain ilmoittaa ilmoittautumisen yhteydessä. Keski-Suomen keliakiayhdistyksen sivuilta löytyy myös muitakin kursseja. Tervetuloa tutustumaan sinnekin!