Avainsanat

, , , , , ,

Jessica Frejn ja Maria Blohmin leivontakirja sisältää monia hyviä gluteenittomia ohjeita. Testissä olleet suklaaviipaleiden ja banaanikakun reseptit toimivat hyvin ja lopputulos oli herkullinen.

Jessica Frejn ja Maria Blohmin leivontakirja sisältää monia hyviä gluteenittomia ohjeita. Testissä olleet suklaaviipaleiden ja banaanikakun reseptit toimivat hyvin ja lopputulos oli herkullinen.

Nyt on oiva gluteeniton resepti- ja leivontakirja hyppysissä. Kirjan kirjoittajat Jessica Frej ja Maria Blohm ovat kolmatta kertaa gluteenittomien reseptien parissa, sillä aiemmin heiltä ovat ilmestyneet Gluteenitonta leivontaa ja Gluteenittomat pastat, pizzat ja piirakat. Tällä kertaa huomion ovat saaneet pullat, kakut ja piirakat.

Kirjan alussa on yleistajuisesti kerrottu gluteenittomasta leivonnasta, muiden muassa mitä gluteeni on, voiko jauhoja vaihtaa, voiko käyttää muutakin kuin maitoa ja mitä ovat ksantaani, psyllium ja Pofiber. Työvälineitäkin esitellään, erityisesti digitaalinen vaaka on tärkeä, sillä reseptien ainesmäärät ovat grammoina.

Itse testasin suklaaviipaleita ja banaanikakkua, biscotit ovat seuraavana listalla. Halusin nyt erityisesti kokeilla pikkuleipäreseptiä, koska viime aikoina olen tehnyt enemmän rouheampia leivonnaisia, kuten piirakoita ja pullia. Pikkuleiville on myös tulossa menekkiä, sillä perheen pienimmäinen täyttää pian vuosia.

Suklaaviipaleet lienevät samankaltaisia kuin viipaleleivät, joista joskus olen kuullut puhuttavan. Uunissa paistettu pitkulainen pötkö leikataan vinottain vinoneliöiksi. Gluteenittomana en ole näitä maistanutkaan, joten mielenkiintoinen kokeilu oli edessä.

Hommasin maissijauhoa, maissitärkkelystä, pofiberiä ja mantelijauhetta sekä suklaaviipaleisiin että banaanikakkuun. Ohjeet olivat selkeät ja järjestystä oli helppo seurata. Hieman jännitin suklaaviipaleiden koostumusta: pysyvätkö kasassa vai murenevatko. Leikkasin hieman liian kuumana, joten siinä vaiheessa koostumus mureni, mutta pikkuleivät pysyivät loppujen lopuksi kasassa. Aika yksinkertaisella ohjeella tuli kivoja keksejä, jotka maistuivat erityisesti pienimmälle.

Banaanikakusta tuli mehevää ja banaani maistuu mukavasti valmiissa kakussa. Ohjeessa esitettiin kuorrutukseksi nutella-kreemiä, mutta jätin sen pois kakkuohjeen saksanpähkinöiden myötä: yksi allergian lähde vähemmän. Sen sijaan nautimme kakkua välipalalla kesätunnelmissa parvekkeella appelsiinijäätelön ja lakritsikastikkeen kera. Hyvä yhdistelmä!

Lisäpisteitä kirja saa huolellisuudesta ja vaivannäöstä. Missään ei ole menty sieltä missä aita on matalin. Kuvat, taitto, ohjeet ja suomennus on tehty hyvin. Lisäksi kirja on kaunis, mikä aina ilahduttaa!

Kirja on arvostelukappale.

Jessica Frej & Maria Blohm: Gluteenittomat pullat, kakut ja piirakat. 121 s. Kustannus-Mäkelä Oy, 2016.