Avainsanat

, , , , , ,

Ulrika Hofferin ohjeella syntyvät muffinssit ilman sokeria, gluteenia ja maitoa. Rauhaa ja rakkautta -muffinssien versio tällä kertaa mustikkaisena!

Ulrika Hofferin ohjeella syntyvät muffinssit ilman sokeria, gluteenia ja maitoa. Rauhaa ja rakkautta -muffinssien versio tällä kertaa mustikkaisena!

Toimittaja ja bloggaaja Ulrika Hoffer on tarttunut ajankohtaiseen aiheeseen kirjassaan Parempia herkkuja ilman sokeria, gluteenia ja maitoa. Pari vuotta sitten Ruotsissa ilmestynyt teos on tieto- ja reseptikirjojen yhdistelmä, joka sisältää yleistajuisen tieto-osion lisäksi leivonnaisten, jäätelöiden, makeisten, jälkiruokien, smoothieiden ja juomien reseptejä. Suomessa vastaavantyyppisiä reseptikirjoja ovat julkaiseet ainakin Virpi Mikkonen, Emmi-Liia Sjöholm ja Karita Tykkä.

Sokerin, gluteenin ja maidon terveysvaikutuksista puhutaan paljon. On mielipiteitä, tutkimustuloksia ja ihmisten omia kokemuksia puolesta ja vastaan. Lienee tämän yltäkylläisyyden ja suoranaisen tietoähkyn ajan syndrooma, että ihmisten pitäisi kyetä tekemään valistuneita ratkaisuja ruokansa suhteen päivittäin. Ruokavalinnoille asetetaan paljon painoarvoa.

Leipomisen ja konditoria-alan ammattilainen pyrkii tekemään mahdollisimman täydellisen tuotteen. Laktoositon kerma ei vaahtoudu niin hyvin, leipomukset tarvitsevat sokeria kuohkeuteen eikä gluteenittomassa ole sitä sitkoa – tämän ymmärtää kyllä hyvin. On kuitenkin hyvä, että on myös ennakkoluulottomia reseptienlaatijoita, kotimaisia tai ulkomaisia, jotka suoraan leipovat ja kokkaavat  ilman (lisättyä) sokeria, gluteenia ja maitoa. Yksi heistä on Ulrika Hoffer, joka on erityisen kiinnostunut siitä, kuinka verensokeri vaikuttaa mm. mielialoihin. Kukapa meistä ei joskus olisi törmännyt nälkäkiukkuiseen lapseen tai aikuiseen! Meidän verensokeriperheessämme se tarkoittaa esimerkiksi säännöllisiä ruoka-aikoja, ettei se kiukku pääse yllättämään.

Testasin nyt ensimmäisenä Rauhaa ja rakkautta -muffinssit. Makeuden niihin tuo banaani, koostumuksen mantelijauho ja marjat ulkonäköä. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty vadelmia, mutta kun lähikaupasta ei löytynyt kotimaisia, niin käytin oman pakastimen ja mamman poimimia mustikoita. Nostatusjauheena oli leivinjauhe, mutta siitä huolimatta muffinssit eivät kovin kohonneet. Voi kyllä olla, että vuokieni koko oli liian iso, ja Ulrika käytti pienempiä vuokia, jolloin ne ovat täyttyneet pienemmästä määrästä taikinaa. Maku on hyvä, eikä makeus hyökkää esille ensimmäisenä, kuten joskus käy. Laitoin osan pakastimeen ja on jännä nähdä miltä koostumus vaikuttaa parin viikon päästä.

Seuraavaksi kokeilen jäätelöä ja smoothieta – niistäkin sitten bloggaan. Mielenkiintoinen kirja! Se on hyvin toimitettu, kaunis ulkonäöltään ja miellyttävä selata. Hofferin kirjoitustyylikään ei ole tuomitseva, kuten joskus terveysvaikutusten puolestaliputtajien laita on. Tästä kirjasta löytyy kyllä terveellisempikin vaihtoehto juhla- ja herkkupöytään.

Kirja on arvostelukappale.

Ulrika Hofferin blogi Råsmart löytyy täältä.

Ulrika Hoffer: Parempia herkkuja ilman sokeria, gluteenia ja maitoa. 112 sivua. Kustannus-Mäkelä, 2015.