Avainsanat

, , , ,

Kathleen Tessaron romaanissa yhdistyvät eleganssin aakkoset ja sinkkunaisen seikkailut. Madame Dariauxia lainaten: "Miehiä tulee ja menee, mutta hyvä turkki on kohtalo".

Kathleen Tessaron romaanissa yhdistyvät eleganssin aakkoset ja sinkkunaisen seikkailut. Madame Dariauxia lainaten: ”Miehiä tulee ja menee, mutta hyvä turkki on kohtalo”.

Kathleen Tessaron esikoisromaani Eleganssi on sujuvasanainen yhdistelmä kasvukertomusta, pukeutumisopasta ja chick-litiä tyyliin Bridget Jones – oikein sopiva kesäkirja! Tessaro törmäsi antikvariaatissa Madame Dariauxin teokseen Eleganssi, oikeasti olemassa olevaan 1960-luvun teokseen, jossa tyylikuningatar kertoi eleganssin, oman tyylinsä, löytämisestä. Tessaro sai kirjasta inspiraation omaan tarinaansa, jonka seassa on lainauksia Mme Dariauxilta, luvan kanssa.

Vuonna 2003 ilmestyneessä romaanissa on hieman kaikuja tutusta Bridgetistämme, mutta yleisesti ottaen Tessaro pystyy pitämään kurssinsa suorassa. Pientä käytännön kohellusta kirjaan sisältyy, ja joka poikkeaa hieman tyylistä, mutta sattuu ja tapahtuu -kuvauksia on varmasti vaikea olla kirjoittamatta mukaan, herkullisesta tarinasta kun on kyse.

Tarina alkaa vakavasti. Kolmikymppinen amerikkalaisnainen Louise löytää itsensä jämähtäneestä avioliitosta, itsetunnosta, tyylistä ja työpaikasta. Kun muuta ulospääsyä ei näytä olevan, hän tarttuu antikvariaattilöytöönsä, Madame Dariauxin Eleganssiin. Askel kerrallaan hän alkaa noudattaa Madamen neuvoja ja samalla hänen minäkuvansa alkaa kirkastua. Se, mihin hän ei osannut varautua, on hänen ympäristönsä reaktio. Kaikki eivät katso hänen muutostaan hyvällä. Siitä seuraa ketjureaktio, jonka seurauksena hän löytää itsensä uusista ympyröistä, uudesta elämäntilanteesta. Yhteentörmäyksiltä ja virheaskeleilta ei voi välttyä, mutta kuten kirjan kannessa sanotaan: ”Tosirakkaus ei mene koskaan pois muodista”. Tämän kun muistaa, on aina muodikas!

Suosittelen kirjaa nautiskeltavaksi kepeänä kesäpalana, vaikkapa lomallelaskeutumistunnelmiin. Tämä pokkari oli kirppislöytö (kannen valkoinen tahra jäi hintalapusta).

Kathleen Tessaro: Eleganssi. 333 sivua. Otava, 2005.