Avainsanat

, , , , , , ,

Kylmää, raakaa, pehmeän silkkistä, alkuruuaksi, pääruuaksi, välipalaksi, iltapalaksi - avokadokeitto on täyttävä keitto etenkin kesäpäiviin! #soppagate

Kylmää, raakaa, pehmeän silkkistä, alkuruuaksi, pääruuaksi, välipalaksi, iltapalaksi – avokadokeitto on täyttävä keitto etenkin kesäpäiviin! #soppagate

Tässä kesäloman aikana kuulin erään nuoren perheenäidin murehtineen ystävättärelleni sitä, että rahat ovat aina vähissä kuun lopussa. Ystävättäreni käytännöllisenä ihmisenä, nuorena perheenäitinä hänkin, totesi ykskantaan: ”Tee enemmän keittoja”. Hän oli saanut hieman loukkaantuneen vastauksen: ”Meillä ei keittoja syödä!”.

Jopa minä menin sanattomaksi.

Pian aloin pohtia asiaa:

a) en ole koskaan tullut ajatelleeksi, että keitto olisi jotain sellaista, jota ei voi syödä -> olenko tippunut kehityksen kelkasta vai pelkästään vanhanaikainen?

b) on siis olemassa ihmisiä, jotka kärvistelevät rahapulassa mieluummin kuin syövät keittoja. Syövätkö he siis alkukuun pihviä tai ravintoloissa?

c) paluu kohtaan a: Siis miten niin keittoja ei voi syödä?

Tämän minulle täysin uuden ajatuksen valossa pohdin lisää omaa suhtautumistani keittoihin. Kyllä, ne voivat olla edullisia, mutta pääasiallisesti ne ovat minusta hyvän makuisia, terveellistä kotiruokaa, sekä säästävät siltä vaivalta, että jokainen lämmin ruoka pitäisi olla erilainen. Iso kattilallinen hyvää soppaa – jes! Meillä kyllä syödään keittoja. #soppagate!

Lisäksi tulin siihen tulokseen, että keitot eivät todellakaan ole vanhanaikaisia. Naistenlehdissä, ja tietenkin ruokalehdissä, on varmasti vähän väliä joku uusi resepti joltain uudelta ruoka-alueelta. On japanilaista keittoa, korealaista – liekö gruusialainen tai georgialainen resepti seuraava innostuksen lähde? Odotan vain, että oma pohjoinen keittiömme lähtisi uuteen nousuun!

Keitto voi olla myös hyvin  hienoa ruokaa, fine dining. Se voi olla alkuruoka, pääruoka tai jälkiruoka. Sen raaka-aineet voivat olla hyvin yksinkertaisia ja edullisia, tai niihin voi käyttää paljonkin rahaa. Niitä voi haudutella tuntikausia tai surauttaa muutamassa minuutissa valmiiksi. Ne voidaan syödä kuumina tai kylminä. Niihin voi käyttää olutta, viiniä tai sampanjaa. Niihin voi hukata edellispäivän tähteet tai käyttää muutama tunti metsästäen juuri niitä oikeita raaka-aineita. Keittoa ei tarvitse edes keittää ja silti se on keittoa. Sitä voi syödä kylmänä ja raakana esimerkiksi hellepäivänä tai höyryävän kuumana pakkaspäivänä. Sen voi keittää induktioliedellä tai nuotion yläpuolella.

Keitto on renessanssiruoka – se taipuu mihin vain!

Keitossa voi olla pelkkiä kasviksia, siinä voi olla myös lihaa tai kalaa. Sen saa laktoosittomana, gluteenittomana ja vegaanisena. Sen voi koostaa juuri niistä aineksista, joita perheenjäsenet joko voivat tai haluavat syödä. Ja mikä parasta: sitä voi tehdä suuren kattilallisen! Useimmiten maku vain paranee, kun se lämmitetään uudestaan.

Kävin toukokuussa Helsingissä Silvopleessä syömässä. Olin siellä ensimäistä kertaa (käyn Helsingissäkin harvoin) ja iloitsin, kun ystävättäreni ehdotti paikkaa. Olikin hyvää ruokaa! Erityisesti mieleeni jäi kylmä avokadokeitto, jota päätin kokeilla kotona. Olen hajamielisesti selaillut erilaisia reseptejä netistä, mutten varsinaisesti ole löytänyt sellaista, jota olisin halunnut kokeilla. Nyt, kun olen muutaman päivän pohtinut keittoja, päätin koostaa keiton niistä aineksista, jotka mutu-tuntumalla vaikuttivat hyviltä. Vastoin monien reseptien ohjeita tässä keitossa ei ole maitotuotteita, chiliä eikä alkoholituotteita kuten kuohuviiniä tai sampanjaa. Tätä keittoa ei myöskään keitetä. Halusin myös miedon makumaailman ja onnistuinkin siinä. Plussaa on silkkinen koostumus, josta tiedän vatsani kiittävän. Keitto ei myöskään lähtenyt tummumaan, kiitos sitruksen, ja tämän voi huoletta siis valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Tarjoillaan kylmänä!

Avokadokeitto (G, L, vegaani)

3 syöntikypsää avokadoa

1 isohko kurkku (300-400g)

3 limeä

3 dl perinteistä Vichyä

suolaa

(valkopippuria)

  1. Halkaise avokadot, poista kivet. Pilko hedelmäliha kuutioiksi ja laita kulhoon. Kuori kurkku ja poista halutessasi siemenet. Pilko kuutioiksi ja lisää kulhoon.
  2. Halkaise limet ja purista mehu. Lisää limemehu ja vichy kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
  3. Lisää hyppysellinen suolaa ja valkopippuria. Surauta sekoittimella sekaisin. Maista, ja jos keitto mielestäsi kaipaa lisää suolaa, niin lisää sitä. Sama juttu vichyn kanssa. Tällä ohjeella keitto on sosekeittomaisempaa, joten jos haluat siitä ohuempaa, lisää vichyä.