Avainsanat

, , , , , , , , ,

Suolaista kahvipöytään. Tämä prosciuttoboston katosi hyvin nopeasti - olikin todella hyvää!

Suolaista kahvipöytään. Tämä prosciuttoboston katosi hyvin nopeasti – olikin todella hyvää!

Elokuun alussa huomasi viistosta valosta ja aamukasteesta, että nyt on kallistuttu syksyä kohden. Sen huomasi myös ruuista. Olen käyttänyt uunia enemmän, tehnyt mm. karjalanpaistia ja leiponut. Kesähelteillä uunin käyttö jää vähemmälle, mutta nyt on taas sen aika.

Tämä Prosciuttoboston, eli suolainen boston, löytyy Kotivinkin numerosta 14/2016, s. 47, suolaisen bostonin nimellä. Alkuperäinen resepti on tehty vehnäjauhoon, mutta muokkasin siitä gluteenittoman. Täytteessä oli aurinkokuivattuja tomaatteja ja parmankinkkua, mutta vaihdoin ne punaiseen (valmis)pestoon sekä prosciuttoon (mikä tahansa ilmakuivattu kinkku käy).

Suolainen boston oli helpohko pyöräyttää. Oman reseptini mukainen taikina on luontaisesti gluteeniton ja helposti kaulittava. Laitoin aika runsaalla kädellä psylliumia, mutta jopa 1,5 rkl osoittautui hyväksi määräksi! Nostatin yhden nostatuksen taktiikalla eli vaivattuani taikinan kaulin sen heti levyksi, levitin täytteen, kääri rullalle ja leikkasin viipaleiksi. Asettelin viipaleet vuokaan ja sitten boston sai nousta.

Etukäteen arvuuttelin leivonnaisen menekkiä. Veimme sen isovanhempien luo tuliaisena ja se ehti kahvipöytään vielä lämpöisenä. Perheen pienimmäinen maistoi rohkeasti ja otti muutaman haukun, mikä oli enemmän mitä odotin. Aikuisten ilmeitä oli vaikea lukea, mutta kun piirakkavuoka tyhjeni, oli siitä pääteltävissä, että maukasta oli! Ja olihan se, itsekin tykkäsin. Pesto oli hallitseva maku ja prosciutto jäi ehkä sen alle, joten seuraavalla kerralla levitän tahnaa ohuemmalti. Konsensus oli, ettei täytteestä kuitenkaan saa muuttaa mitään. Tehdään sitten ensi kerralla ihan toisenlainen!

 

Prosciutto- eli suolainen boston

15g hiivaa

2 dl kädenlämpöistä vettä

0,5 tl suolaa

1 rkl oliiviöljyä

2 dl Semper Fin Mix-jauhoa

1 dl tattarijauhoa

1 dl kaurajauhoa

1-1,5 rkl psylliumia

 

Täyte:

1-2 dl punaista pestoa

1 raastettu kesäkurpitsa

150g laktoositonta juustoraastetta

50-100g prosciuttoa

pinnalle kurpitsan, seesamin, unikon tmv. siemeniä koristeeksi

 

  1. Luota hiiva veteen. Lisää suola ja psyllium. Sekoita hyvin. Anna turvota noin 10 min. Raasta tai viipaloi ohuiksi viipaleiksi sillä välin kesäkurpitsa. Lisää sitten öljy ja jauhot. Taikinasta tulee aika tiivis paakku.
  2. Nosta taikina jauhotetun leivinpaperin päälle. Kauli taikina jauhon avulla neliskanttiseksi. Levitä taikinan päälle pestoa. Ripottele kesäkurpitsa ja juustoraaste. Asettele ilmakuivattu kinkku päällimmäiseksi.
  3. Kääri leivonnainen rullalle ja viipaloi se. Asettele viipaleet vuokaan. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Anna nousta lämpimässä paikassa liinan alla 15-30 minuuttia. Sivele lopuksi öljyllä ja ripottele siemenet päälle.
  4. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.