Avainsanat

, , , , , , , ,

Viroi Mikkosen toisessa kirjassa luvataan terveellistä ja nopeasti valmistettavaa arkiruokaa. Testasin munakoisopizzojen ohjeen. Hyvää!

Virpi Mikkosen toisessa kirjassa luvataan terveellistä ja nopeasti valmistettavaa arkiruokaa. Testasin munakoisopizzojen ohjeen. Hyvää!

Virpi Mikkosen toinen kirja Kiitos hyvää Pikaruokaa – Helppoja ruokia terveelliseen arkeen jatkaa hänen ensimmäisen kirjansa jalanjäljillä: ruokaa ilman gluteenia ja valkoista sokeria. Tämän kirjan nimessä olisi voinut olla pikaruoka-sanan tilalla sana arkiruoka, sillä hän esittelee reseptejä, joiden avulla saa arkenakin ruuan pöytään 5-30 minuutissa.

Kirjan tekniseen toteutukseen on onneksi panostettu. Kuvat ovat onnistuneita (Mikkonen on itse ottanut ruokakuvat – tätä arvostan, sillä ruokakuvaus ei ole oma bravuurini), graafinen suunnittelu ja taitto on tasapainoista ja silmää miellyttävä (Annukka Alaskon työtä) ja paperi on sopivan jämäkkää ja mattapintaista. Reseptikirjoja paljon lukevana ja selailevana osaan arvostaa tällaisia asioita.

Kirja on jaettu resepteihin, jotka sopivat aamuun, päivään & iltaan sekä makeisiin. Aamuun sopivissa resepteissä opastetaan mm. kotitekoisen jogurtin, granolan eli myslin, erilaisten puurojen, smoothieiden ja energiapatukoiden valmistukseen. Meillä tullaan joku sunnuntaiaamu, tai iltapäivä, kokeilemaan paistettuja kanelibanaaneita. Ne ovat valmiita viidessä minuutissa, joten valmistuisivat arkiaamunakin, mutta en vain osaa kuvitella itseäni paistamaan banaaneita joku tiistaiaamu päiväkotirepun ja kuravaatteiden pakkaamisen välissä.

Päivään ja iltaan Mikkonen on valinnut mm. kasvishampurilaisia, pastaa, pestoa, kukkakaaliriisiä, pizzoja, burritoja, keittoja, risottoa, omatekoista maidotonta juustoa ja majoneeseja. Suuri osa ohjeista on vegaanisia. Minua houkuttelee kovasti avokadopasta, jossa ei kuitenkaan ole viljapastaa, vaan kesäkurpitsaa. Resepteissä on muitakin kivoja oivalluksia, kuten punajuuripizza.

Kirjan päättää makeat herkut. On piirakoita ja kakkuja, crepsejä eli ohuita ranskalaisia lettuja, keksejä ja jäätelöä. Useissa resepteissä on hyödynnetty vain kolmea raaka-ainetta, kuten maapähkinävoikakussa tai omenapiirakassa. Jäätelöreseptejä Mikkonen on julkaissut muuallakin, mm. Kotivinkissä 14/2016.

Lähdin testaamaan Munakoisopizzojen ohjetta (se julkaistiin myös MeNaisissa syksyllä 2015). Munakoisot ovat herkkuani ja ohjekin on simppeli. Ohjeen voinee toteuttaa myös kesäkurpitsoilla, joista monilla kotipuutarhureilla on runsaudenpulaa näin satoaikaan, mutta en siis ole kokeillut vielä itse. Koska munakoisopizzan resepti on julkaistu jo aiemmin, voin kirjoittaa sen tähän. Kirjasta se löytyy sivulta 90. Munakoisopizzat maistuivat herkullisilta, kuten oletin ennakkoon. Kotikokilla vain tuntuu menevän aina enemmän aikaa, mitä ammattilaiset itse resepteihinsä käyttävät eli minulta meni enemmän kuin 25 minuuttia. (Sama pätee myös tv:n ruokaohjelmiin, oletteko huomanneet? Rachel Ray ja Jamie Oliver tekevät pikavauhtia puolen tunnin aterioita, mutta harva heiluttaa veistä kotona samaan tahtiin!).

(Virpi Mikkosen) Munakoisopizzat

1 iso munakoiso

1 rkl oliiviöljyä

mustapippuria

suolaa

kuivattuja yrttimausteita tai oreganoa

Täyte

tomaattikastiketta tai -pyreetä

puolikas sipuli

kirsikkatomaatteja

noin 2 dl luomumozzarellaa

tuoretta basilikaa

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa munakoiso noin 1 cm:n paksuisiksi siivuiksi pituus- tai poikkisuunnassa. Sivele munakoisoviipaleiden päälle oliiviöljyä ja mausta pippurilla, suolalla ja yrttimausteilla.
  2. Paista noin 15 minuuttia, kunnes munakoisot alkavat hieman pehmetä. Kuori ja silppua sipuli, viipaloi kirsikkatomaatit. Nosta uunista ja lisää pinnaalle tomaattipyree, sipulisilppu, kirsikkatomaatit ja juusto.
  3. Paista vielä noin 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut. Ota uunista ja revi pinnalle tuoretta basilikaa.

Virpi Mikkonen pitää blogia osoitteessa www.vanelja.com ja löytyy Instagramista @vanelja.

Kirja on arvostelukappale.

Virpi Mikkonen: Kiitos hyvää Pikaruokaa. Helppoja ruokia terveelliseen arkeen. 144 sivua. Otava, 2016.