Avainsanat

, , , , , , ,

Kansanruokaa Karjalan kannakselta: uunhuttu. Vain perunaa, suolaa ja lihaa. Yksinkertaisia makuja, mutta hyvää.

Kansanruokaa Karjalan kannakselta: uunhuttu. Vain perunaa, suolaa ja lihaa. Yksinkertaisia makuja, mutta hyvää.

Kesällä etsin divareista karjalaisesta ruokakulttuurista kertovia kirjoja ja tein löydön: Apposkaalista mantsikkamöllöön. Karjalan kannaksen kansanruoka -kirjan, jonka Irja Seppänen-Pora kirjoitti vuonna 1962.

Irja Seppänen-Pora teki mittavan työn haastatellessaan luovutetun Karjalan kannaksen emäntiä ja koostaessaan kaikesta tiedosta kirjan.

Irja Seppänen-Pora teki mittavan työn haastatellessaan luovutetun Karjalan kannaksen emäntiä ja koostaessaan kaikesta tiedosta kirjan.

”Kirjoittajan vaatimattomana toivomuksena on, että Karjalan kannaksen kansanruoka säilyttäisi menetetyn kotimaakuntamme vanhaa, arvokasta ruokakulttuuria jälkipolvien emännille muutenkin kuin pelkkinä kirjaan vietyinä ohjeina” (s. 10). Näin Seppänen-Pora toivoo, ja omalta osaltani ajattelin tuoda (rautulaisia) reseptejä nykypäivään blogin kautta. Kokeilen osaa ohjeista omassa keittiössäni.

Uunhuttu, potattipata, potattihillo koostuu perunasta, suolasta ja joko tuoreesta tai suolatusta sianlihasta. Keitetyt perunat ”hillotaan” eli muussataan ja maustetaan suolalla. Pilkottu sianliha ruskistetaan ja sekoitetaan muussiin. Lopuksi huttu kaadetaan saviruukkuun, jota paistetaan leipäuunissa jälkilämmössä, kunnes pinta on ruskistunut. Näin neuvoo ohje sivulla 227. Tässä alla on mitat ja määrät, joiden mukaan tein nykykeittiössäni (ilman leipäuunia):

Rautulainen uunhuttu (G, L)

2 kg perunaa

500-600g sian kylkisiivuja

suolaa

Paisto 15-20 minuuttia 200 asteessa

 

Ruoka on maultaan yksinkertaista, mutta minä pidin siitä. Perheen A-luokan lihansyöjä kaipasi enemmän mausteita ja antoi muutosehdotuksia, joita toki voi tehdäkin toisella kertaa. Tällä kertaa halusin tehdä ohjeen mukaisilla aineksilla. Samalla ajattelin kannakselaisia suurtalouksien emäntiä, jotka tekivät todennäköisesti hyvin saman makuista ruokaa elotuvissaan.

Mitähän reseptiä seuraavaksi kokeilisin?