Avainsanat

, , , , , , , , ,

Tämä "kiekuva otus" on nielaissut lihaa, perunaa ja suolaa. Yksinkertaista, mutta niin maukasta!

Tämä ”kiekuva otus” on nielaissut lihaa, perunaa ja suolaa. Yksinkertaista, mutta niin maukasta!

Lihaperunakukko! Potattikukko! Siinäpä ruokaisa leivonnainen, joka vaatii haudutusaikaa, mutta palkitsee kyllä kärsivällisen. Facebookissa on Wanhat karjalaiset ruuat -ryhmä, jota selaillessani näin kuvan erään jäsenen tekemästä lihaperunakukosta. A vot! Tämä kuulosti hyvältä! Kysyin ohjetta, sain sen ja luettuani totesin, että kyllä tämä varmasti muuntuu gluteenittomaksi. L:n luvalla saan julkaista ohjeen täälläkin.

Apposkaalista mantsikkamöllöön – Karjalan kannaksen kansanruoka -kirjassa potattikukon ohje on saatu pyhäjärveläiseltä emännältä. Siihenkään ei tule kuin possua, potattia eli perunaa sekä suolaa. Kuori on hapaleipätaikinaa, mutta minä tein sen siis kotoa löytyvistä, luontaisesti gluteenittomista jauhoista. Sekoitussuhteet sain L:n reseptistä. Kukon tekeminen oli aika jännittävää, sillä gluteenitonta taikinaa ei niin vain kaulita ja taitella, vaan aika usein taikinaa otetaan palanen ja taputellaan paikoilleen, toivoen samalla, että palaset pysyvät siellä missä pitääkin. Peitin kukon siis taikinapaloilla ja lopuksi kastelin käteni vedessä ja liisteröin pintakerroksen. Kun pinnassa oli vettä, se rapsakoitui kovaksi 225 asteessa puolen tunnin aikana, ja saatoin huokaista helpotuksesta: nyt eivät nesteet karkaa ulos. Loppujen lopuksi potattikukko onnistui todella hyvin ja on nyt seuraavana päivänä vielä maukkaampaa. Minusta maku muistutti hippasen joulukinkkua, A-luokan lihansyöjä totesi kukon maistuvan karjalanpaistilta ja perheen pienimmäinen kommentoi urheasti: ”Maistoin kaikkea”!

Kukon täyttämisessä on mielikuvitus vain rajana. Sen voi tehdä kalasta (lohta, muikkua, ahventa, särkeä jne.), lihasta (aion kokeilla esihaudutettua hirvenlihaa possunlihan kaverina) tai kasviksista (vaikkapa lanttua, porkkanaa, perunaa).

Jos haluat tehdä kukon tavalisista jauhoista, käytä 8dl ruisjauhoa ja 7dl vehnäjauhoa. Psylliumia ei silloin tarvita sitkoksi.

 

Potatti- eli lihaperunakukko (G, L)

12 annosta | Valmistusaika 3 – 6 h
5 dl vettä
1 kpl tuorehiiva pala
13 dl luontaisesti gluteenittomia jauhoja

1 dl tattarijauhoa

3 rkl psylliumia
3 tl suolaa
200 g oliiviöljyä ja/tai voita
1 Kg sianniskaa (kassleria) tai vastaavaa rasvaisempaa lihaa
1,2 Kg perunaa

1. Liuota hiiva puoleen litraan kädenlämpöistä vettä. Lisää psyllium ja annna turvota 10 minuuttia.

2. Lisää puolet jauhoista ja sekoita. Lisää öljy ja/tai sulanut rasva ja sekoita. Vaivaa sitten loput jauhot ja suola taikinaan.

4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

5. Sillä aikaa kuori ja viipaloi perunat sekä suikaloi liha isohkoksi viipaleiksi.

6. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, niin taputtele/kaulitse se suorakaiteen muotoiseksi. Jätä hieman taikinaa talteen tilkkeeksi.

7. Aloita levittämällä taikinan keskikohdalle aluksi lihaa ja sen päälle perunaa. Jatka näin vuorotellen lihaa ja perunoita. Jätä lihakerros päällimmäiseksi. Laita suolaa kerrosten väliin, halutessasi myös voinokare.

8. Kun täytteet ovat kekona, niin käännä tai taputtele taikian nokareina täytteiden päälle. Jos taikinassa tuntuu olevan rakoja, kostuta kädet vedellä ja liisteröi taikinan pinta niin, ettei aukkoja enää ole.

9. Paista 30 minuuttia 225 asteessa. Jos kuori repeilee, voitele kuorta paiston aikana tai tilki rakoja jäljelle jääneellä taikinalla.

10. Vähennä lämpötilaa 125 asteeseen. Laita kuoren päälle nokare voita ja sen päälle leivinpaperia, vasta tämän jälkeen kukko kääritään folion sisään. Paistamista jatketaan vielä n. 4 tuntia.

11. Paiston jälkeen ota kukko uunista ja jätä se vielä pöydälle astiapyyhkeen alle vetäytymään ainakin kolmeksi tunniksi. Näin kukko ennättää tekeytyä uunista pois oton jälkeen eli kuori pehmenee.