Avainsanat

, , , , ,

Kovan työn takana ollut gluteeniton muumipiparkakkutalo viimeinkin onnistui! Tässä se on kokonaisena valoisan aikaan.

Kovan työn takana ollut gluteeniton muumipiparkakkutalo viimeinkin onnistui!

Viime vuonna yritin ensimmäistä kertaa gluteenitonta piparkakkutaloa muumitalomuoteilla. Sen seinät eivät jaksaneet pysyä pystyssä, sillä ne eivät olleet ehtineet kuivua ja kovettua tarpeeksi. Ehkä ne eivät sittenkään olisi pysyneet pystyssä? Nimesimme ”talon” maahistentaloksi ja hyvältä se maistui.

Myös tänä vuonna tein taikinan itse Gluteenitonta leivontaa -sivuston ohjeella. Mausteseoksen ostin valmiina. Ensimmäisen päivän homma oli tehdä taikina tuplamääränä ja laittaa se yöksi jääkaappiin. Seuraavana päivänä hiki hatussa yritin saada tarvittavan määrän onnistuneita talon osia aikaan, ja onnistuinkin. Vain muutama pala paloi niin, että ne oli parempi heittää pois.

Facebookissa törmäsin onnistuneen gluteenittoman piparkakkutalon kuvaan. Oliko joku oikeasti onnistunut siinä? Kiinnostuneena liityin keskusteluun ja kuulin, että seinät oli ”maalattu” pikeerillä. Samantein päätin sementoida itsekin seinät. Ohje on J:ltä Gluteenittomat reseptit -ryhmästä.

Pikeeri (G, L)

1 kananmunan valkuainen

3 dl tomusokeria (talon osien kiinnitysmassaan laita enemmän tomusokeria)

muutama tippa sitruunamehua tai etikkaa (pikeeri kovettuu nopeamin)

 

Kolmantena päivänä ”koristelimme” perheen pienimmäisen kanssa talon osat. Annoimme osien kuivua pari päivää ja sitten aloin koota taloa. Käytin pyöreätä hillopurkkia tukemaan seiniä sisältäpäin ja tuin niitä oikeaan muotoon langan avulla. Pikeeri alkoi kuivua nopeasti, joten silloin poistin tukilangat ja hillopurkin. Katon kokosin erikseen ja liimasin hetken päästä sen paikoilleen pikeerillä.

Sitten juhlahumu tarttui minuunkin…

Juhlavalaistuksessa.

Juhlavalaistuksessa.

Joku valmistautuu juhliin...

Joku valmistautuu juhliin…

Ensimmäiset vieraat saapuvat!

Ensimmäiset vieraat saapuvat!

Paparazzin laajakuvaotos.

Paparazzin laajakuvaotos.

Kuokkavieras bongattu!

Kuokkavieras bongattu!

Juhlat olivat ilmeisen riemukkaat ja vauhdikkaat, sillä lasien kilinää, laulua ja naurun remahduksia kuului vielä pikkutunneille saakka. Aamulla keittiöön palatessamme meitä kohtasi usein pikkujouluja seuraava näky (etenkin, jos on maistellut liikaa muumimamman boolia):

wp_20161213_07_47_04_pro

(Tästä sommitelmasta on kyllä kiittäminen perheen pienimmäistä, jolle aikaisemmat otokset taisivat olla liian sovinnaisia!)