Avainsanat

, , , , ,

Pitkän tien kulkija juurillaan: Wille Nelson.

Pitkän tien kulkija juurillaan: Wille Nelson.

On the road again… Se on biisi, josta tunnistan Willie Nelsonin. Pitkän linjan artisti (s. 1933) on nyt kahdeksankympin paremmalla puolella kirjoittanut muistelmansa yhdessä David Ritzin kanssa. Vaiherikkaassa elämässä ja yli 70 vuoden musiikkiurassa riittäisi aineksia useampaankin teokseen. Onneksi hän on ne nyt hyvissä voimissa kirjoittanut muistiin!

Vaatimattomissa oloissa pienessä kylässä Teksasin Abbottissa kasvanut Nelson sai musiikin syntymälahjakseen. Siitä hänen ei koskaan ole tarvinnut tuntea epävarmuutta. Musikaalinen ja uskonnollinen perhe oli hänen tukenaan ja elämässään mukana koko ajan. Countrya enimmäkseen levyttänyt Nelson halusi nälkäisesti eteenpäin musiikkiuralla. Jos se tarkoitti dj:nä tai kulkukauppiaana toimimista, jotta sai perheelle ruokaa pöytään, sitten se tarkoitti. Levytys levytykseltä Nelson ponnisteli eteenpäin, kunnes keski-iän kynnyksellä menestys koitti. Se tarkoitti myös sitä, että hän saattoi tehdä musiikkia omalla tyylillään, joka poiki lisää hittejä. Pitkällä uralla on ehtinyt tulla takapakkia ja taloudellisia romahduksia, mutta myös onnea ja onnistumisia.

Nelson on aina vaikuttanut symppikseltä. Kirja vain vahvistaa näkemystäni. Nelson on mennyt omaa polkuaan eikä häntä ole voitu lokeroida. Jos niin on tehty, hän on tehnyt jotain päinvastaista. Omalla panoksellaan hän on halunnut auttaa muita eikä se ole ollut häneltä pois. Menestys ei ole noussut hänelle hattuun, vaan edelleen hän katsoo, että ansaitsee elantonsa trubaduurina, joka kiertää maata. Kirjasta välittyy kuva miehestä, joka on sinut itsensä kanssa, myös oman epätäydellisyytensä kanssa, joka tekee mitä tahtoo, mutta muita vahingoittamatta. Sukset, tai lassot, ovat menneet ristiin joidenkin kanssa, mutta heistäkään Nelson ei puhu pahaa. Siinä taitaakin olla hänen filosofiansa: keskittyä hyvään. Ja siinä hän on hyvä. Jos hän voi kehua jotain, hän tekee niin omalla vähäeleisellä tyylillään, etenkin lapsiaan (tällä Have you ever seen the rain-coverilla videolla esiintyy hänen hänen tyttärensä Paula).

Kirjakin on kirjoitettu oivaltavasti. Siinä kuuluu hänen äänensä ja elämänkatsomuksensa. Siinä on maata kiertävä mies juurillaan.

Kirja on kirjaston kirja.

Willie Nelson ja David Ritz: Pitkä tie (It´s a Long Story – My Life). Suomentanut Ari Väntänen. 394 sivua. Like, 2016.